Bilde av strømmater med blå himmel i bakgrunnen

Timespot

Med timespot betaler du for strømforbruket ditt time for time. Da får du strøm til markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool Spot, i tillegg til at du betaler et påslag og andre avgifter fastsatt i strømavtalen.

Timespotavtaler har blitt mulige etter innføringen av Elhub og de nye smartmålerne i 2019. Med de nye smartmålerne, som avregner strømforbruket ditt time for time, er det mulig for strømleverandørene å fakturere deg for prisen på strøm akkurat når forbruket ditt skjer.

Ulike strømavtaler

Som strømkunde kan dette være en fordel for deg dersom du bruker strøm på tidspunkter hvor etterspørselen er lav. Siden strømprisen da er lavere enn ellers kan du spare penger på strømregningen din.

Bruker du utelukkende strøm når alle andre bruker strøm – for eksempel på morgenen før jobb og på ettermiddagen når alle andre lager middag – er ikke dette nødvendigvis en gunstigere avtaletype enn en spotpris- eller innkjøpsprisavtale.

Les mer: Slik velger du riktig strømavtale.

Hva er forskjellen på timespot, innkjøpspris og spotpris?

I motsetning til timespot avregnes innkjøpspris/spotpris som regel etter en gjennomsnittsberegning av markedsprisen per måned.

Mens noen avtaler følger gjennomsnittsprisen på kraftbørsen, vil andre vekte strømprisen slik at du i større grad betaler for strømmen ut ifra når du bruker den. Likevel er ikke dette en eksakt timeberegnet pris slik som timespot, og det er ingen reguleringer som sier nøyaktig hvordan et strømselskap skal vekte slike avtaler.

I tillegg har vi i senere år sett at strømleverandørene forholder seg til ulike kriterier når det kommer til spotpris/innkjøpspris. Det betyr at man i praksis må gå nøye gjennom avtalevilkårene i den enkelte avtale før man med sikkerhet kan si hvilke vilkår som gjelder.

Når det kommer til timespot er denne regulert, og det er ikke lov å markedsføre en strømavtale som timespot med mindre strømprisen og forbruket avregnes hver time. Forbrukerrådet kontrollerer dette kontinuerlig.

Vil du ha en bedre strømavtale? Fyll ut skjemaet på denne siden og motta flere tilbud.

Fordeler med timespot:

  • billig strømregning når du forbruker strøm på riktig tidspunkt
  • vær trygg på vilkårene når du har en regulert avtaletype
  • få en av de billigste avtaletypene når du velger en som følger markedsprisen på strøm

Ulemper med timespot:

  • du får en uforutsigbar strømregning som påvirkes av svingningene på kraftbørsen
  • du får ikke nødvendigvis en billigere avtale hvis du ikke bruker strøm når strømmen er billigst
Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge