Variabel pris Strømavtale Strøm

Variabel strømpris

Variabel strømpris er ikke lenger så populært som det en gang var. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite om avtalen som gjerne omtales som en mellomting av fastpris og spotpris.

Hva er en variabel strømprisavtale?

En variabel strømprisavtale er nesten som spotpris med den forskjellen at strømprisen fastsettes på forhånd av strømleverandøren din. Alle prisendringer må komme med minst 14 dagers forvarsel.

Ettersom prisen opplyses om på forhånd og selskapene ikke vil tape penger prises denne som regel noe høyere enn reell markedspris. Dermed blir kostnadene gjerne nærmere fastpris enn spotpris.

Ulike strømavtaler
  1. Spotpris
  2. Innkjøpspris
  3. Timespot
  4. Variabel strømpris
  5. Fastpris

Variabel strømpris omtales også som "standard variabel pris". Avtaleformer som dette var lenge den mest populære blant nordmenn, men har i dag mistet tronen til spotprisavtaler.

Mellomting mellom spotpris og fastpris

Siden du ikke har bindingstid ved en standard variabel avtale står ikke strømleverandøren helt fritt til å ta igjen det tapte om denne bommet grovt på de siste 14 dagene, da dette ville ført til mange bytter. Samtidig har ikke leverandøren insentiver til å kompensere deg fullt ut om det viser seg at du endte med å betale overpris for perioden.

Dermed ligger en avtale med variabel pris et sted mellom spotpris og fastpris, men nærmest førstnevnte.

Les også: 12 gode tips til hvordan du kan spare strøm.

Fordeler

  • Beskyttet mot markedet: Med variabel strømavtale er du mer beskyttet mot kraftige prissvingninger. Blir det for eksempel en mye høyere kraftpris en ekstra kald vinterdag slår ikke det ut i prisen du har fått fra strømselskapet. Dermed har du bedre kontroll over kostnader og med planlegging så vil du alltid vite ca. hvor store kostnadene vil bli.

Ulemper

  • Isolert fra markedet: Det som beskytter det mot kraftige prishopp holder deg også unna kraftige prisfall. Derfor vil mange oppleve at spotprisavtaler gir gunstigere priser i det lange løp enn variabel pris. Kortsiktig trygghet koster deg dermed kortsiktig og langsiktig besparelse.

Fyll ut skjemaet på denne siden for å motta tilbud om billig strøm fra flere leverandører.

Jeg vil ha tilbud!

Dagens strømpris

Finn beste og billigste strømavtale i ditt område.