Bilde av en strømmast i et fjellandskap

Norge er inndelt i 5 strømregioner

Norge er delt inn i fem strømregioner. Regionene er som vist på kartet Øst (også kalt N01), Sør (N02), Vest (N05), Midt (N03) og Nord (N04).

Bilde av Anders Øie

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 18.07.2022

Regionene med dyreste og billigste støm

De senere årene har Region Nord og Midt utmerket seg som de strømregionene med de laveste prisene, mens Region Sør, Øst og Vest har hatt betraktelig høyere priser.

Strømregioner i Norge
Slik er inndelingen av strømregioner i Norge.

Hvilke faktorer påvirker strømprisen?

Strøm som allerede er produsert er ferskvare og kan ikke lagres. Det er derfor kompliserte mekanismer som ligger bak strømforsyningen, og en rekke andre forhold, kan påvirke strømprisene.

Les også: Slik bestemmes dagens strømpris

Blant de viktigste faktorene som gjør at prisene kan variere både i tid og mellom steder i Norge er:

  • Tilgang på vann i magasinene.
  • Midlertidige brudd i strømnettet.
  • Flaskehalser i strømforsyningen/strømnettet.
  • Tilgangen på strøm ellers i Europa – hvis strømprisene er høye på kontinentet vil også prisene øke i alle regionene unntatt Nord og Midt, fordi da øker eksporten av energi.

Av forhold utenfor Norge som påvirker strømprisen, er det tilbud og etterspørsel på kraftbørsen Nord Pool som er den mest avgjørende faktoren. Nord Pool er den ledende markedsplassen for kjøp og salg av strøm i Norden, Tyskland, Storbritannia og på Baltikum.

Les også: Energikilder i strømproduksjonen

Selv om vannkraft er hovedkilden til Norges strømproduksjon og forbruk, kjøper Norge i perioder strøm utvunnet av fossil energi. Råvareprisene på fossilt brensel spiller derfor også inn på strømprisen i Norge. Det samme gjør prisen på CO2-kvoter som tillegges når strømkilden er fossil energi.