Dagens strømpris

Laster inn...

Finn beste og billigste strømavtale i ditt område.

Slik bestemmes dagens strømpris

Dagens strømpris bestemmes av kraftbørsen for Nord-Europa – Nord Pool. Her møtes kraftprodusenter og strømleverandører for å bestemme hvor mye dagens strøm er verdt.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Ingunn Mjønerud

Strømprisene i Norge bestemmes i det nordiske/nordeuropeiske kraftmarkedet, som heter Nord Pool. Blant annet kjøper og selger vi strøm i samarbeid med Danmark, Sverige og Finland, i tillegg til at noe av strømproduksjonen er knyttet med land som Tyskland, Frankrike og Polen.

Innhold:

Kraftbørsen eies av Statnett og tilsvarende selskaper fra de andre landene som er en del av Nord Pool-børsen. I tillegg til å styre strømprisene er Nord Pool ansvarlig for å regulere markedet på en god måte.

Les også: Strømregioner i Norge

Børsen styres av markedskreftene og kraftprodusentene som selger strøm til høystbydende, som regel til strømleverandører. Privatpersoner eller andre foretak har også mulighet til å selge eller kjøpe strøm på kraftbørsen.

Hva påvirker dagens strømpris?

Prisene på kraftbørsen påvirkes av tilbudet og etterspørselen etter strøm. Disse påvirkes igjen av flere faktorer, blant annet:

  • Nivået på kraftproduksjonen i Norge
  • Nivået på kraftproduksjonen i samarbeidslandene
  • Nivået på kraftproduksjonen i land utenfor vårt kraftmarked
  • Prisen på strøm utenfor vårt kraftmarked
  • Forbrukernes strømforbruk
  • Mengden strøm vi eksporterer til utlandet
  • Dollarkurs
  • Prisen på CO2-utslipp
  • Vedlikeholdsarbeid
  • Kabelkvalitet
  • Overføringsbegrensninger i strømnettet, også kalt flaskehalser

Kraftproduksjonen i Norge og i andre land påvirkes av klima, vær og vind, samt produksjonen av fossilt brensel. Er det mye snø og vann i magasinene i Norge, kan for eksempel strømprisene våre bli lavere. Det motsatte gjelder dersom vi har tørt vær og lite vann i magasinene. Siden store deler av det nordiske markedet forsynes av vannkraft, gjelder dette i flere land.

Få tilbud om en billigere strømavtale

Høye priser her til lands kan dog jevnes ut dersom det er høy kraftproduksjon i andre land. For eksempel kan en svært tørr og solfylt sommer gjøre at vi kan importere noenlunde billig strøm fra sørligere strøk som produserer strøm fra solenergi, selv om magasinene våre gir oss dyrere strøm enn normalt.

Siden strøm i privatmarkedet i stor grad går til oppvarming og nedkjøling av bolig påvirkes også forbrukernes strømforbruk av vær og vind.

Ulike strømregioner i Norge

Merk også at strøm ikke kan lagres i store kvanta, noe som betyr at prisen varierer mellom steder i Norge. Dette påvirkes av tilgangen på vannet i magasinene i nærområdet, midlertidige brudd i strømnettet og flaskehalser i strømforsyningen. I tillegg slipper husholdninger i Nordland, Trom og Finnmark å betale moms på strøm.

Strømprisene bestemmes dagen i forveien

Hver dag får kraftbørsen informasjon fra kraftleverandørene og kraftprodusentene om mengden strøm som skal fraktes mellom de ulike områdene i markedet den etterfølgende dagen.

Nord Pool publiserer strømprisene for påfølgende dag rundt kl. 13-14 hver dag.

For å beregne prisen tar børsen utgangspunkt i et strømnett uten begrensninger på nettet, og sammenligner:

  • Prisen produsentene ønsker å selge strømmen for
  • Prisen leverandørene er villige til å kjøpe strømmen for

Da kan man regne ut gjennomsnittsprisen for alle landene i Norden, som kalles systempris.

Siden vi ikke lever i en verden uten begrensninger på strømnettet, justeres strømprisen ut ifra kvaliteten på strømnettet i området strømmen skal fraktes.

En børs viser piler opp og ned
Børsen påvirkes av mange faktorer: Strømregningen din påvirkes av den nordiske kraftbørsen Nord Pool, som igjen påvirkes av blant annet vær og vind.

Siden den varierer fra sted til sted, vil strømprisen bli noe forskjellig i ulike områder. Dette forklarer blant annet at strømprisene kan være forskjellige i Nord-Norge og i Sør-Norge.

Varierende strømpriser gjennom døgnet

Siden etterspørselen etter strøm varierer i løpet av et døgn, blir det også svingninger i strømprisen gjennom døgnet. Strømprisen varierer faktisk time for time.

Strømmen er dyrest når folk flest bruker mest strøm – som regel om morgenen kl 07-10, samt om ettermiddagen og kvelden kl. 17-20. Billigst strøm er det som oftest kl. 02-05 om natta.

For å se nøyaktig timepris på strøm, kan du gå inn på Nord Pool sine hjemmesider.

Strømavtalen påvirker hvor mye du må betale

Strømregningen din påvirkes nesten alltid direkte av strømprisene på kraftbørsen, men det kan skje på ulike måter, avhengig av hva slags strømavtale du har.

For eksempel vil du med en timespotavtale betale den faktiske timeprisen på strøm i øyeblikket du bruker strømmen. Med en slik avtale vil du tjene på å bruke strøm til tider ikke alle andre bruker den – når strømmen er billigst.

Med en spotprisavtale vil du derimot betale et gjennomsnitt av døgnets kraftpris som settes på Nord Pool, og dermed er det nøyaktige klokkeslettet strømforbruket skjer helt irrelevant.

Les mer om hvordan de ulike strømavtalene påvirker prisen:

Har du en spotprisavtale, innkjøpsprisavtale eller timespotavtale, må du ikke glemme at du også må betale et påslag. Dette er prisen strømselskapet ditt tar for å levere deg strøm, og kommer i tillegg til prisen fra kraftbørsen.

Påslaget inneholder også statlige utgifter til strøm, slik som moms og elsertifikater.

Den siste delen av strømregningen din er nettleie. Nettleie er i praksis leie du betaler til eieren av kraftnettet der du bor.

Se om du kan få en billigere avtale

Er du usikker på om du har den beste strømavtalen? Fyll ut skjemaet på Strøm.no for å få tilbud fra flere strømleverandører som vet at de konkurrerer om å få deg som kunde. Dermed gir de deg sine beste tilbud, og du kan velge blant flere konkurransedyktige tilbud.

Ja takk, få tilbud på strøm!


Artikkelserie: Alt om strømregningen

Usikker på noe med strømregningen din? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om strømregningen.

  1. Slik leser du strømregningen din
  2. Nettleie: Hva er det og hva betaler du for?
  3. Gjennomfakturering – Fellesfaktura for strøm og nettleie
  4. Opprinnelsesgarantier - Hvor kommer strømmen din fra?
  5. Hva er elsertifikater?
  6. Slik bestemmes dagens strømpris
  7. Finn billigste strømavtale selv her