To ingeniører står foran strømledninger.
PÅVIRKES AV KVALITETEN PÅ STRØMNETTET: Flaskehalser på nettet fører til ulike strømpris i ulike områder.

Dagens strømpris

Dagens strømpris bestemmes av kraftbørsen for Nord-Europa – Nordpool. Her møtes kraftprodusenter og strømleverandører for å bestemme hvor mye dagens strøm er verdt.

Strømprisene i Norge bestemmes i det nordiske/nordeuropeiske kraftmarkedet, som heter Nord Pool. Blant annet kjøper og selger vi strøm i samarbeid med Danmark, Sverige og Finland, i tillegg til at noe av strømproduksjonen er knyttet med land som Tyskland, Frankrike og Polen.

Alt om strømfakturaen

Denne artikkelen er en del av vår gjennomgang av det viktigste du bør kunne om strømfakturaen din.

Les mer under:

1. Slik leser du av strømfakturaen din

2. Hva er nettleie?

3. Hva er gjennomfakturering?

4. Opprinnelsesgarantier

5. Hva er elsertifikater?

6. Hvordan bestemmes dagens strømpris?

7. Finn billigste strømavtale selv her

Kraftbørsen eies av Statnett og tilsvarende selskaper fra de andre landene som er en del av Nordpool-børsen. I tillegg å styre strømprisene er Nord Pool ansvarlig for å regulere markedet på en god måte.

Børsen styres av markedskreftene og kraftprodusentene selger strøm til høystbydende, som regel strømleverandører. Privatpersoner eller andre foretak har også mulighet til å selge eller kjøpe strøm på kraftbørsen.

Hva påvirker dagens strømpris?

Prisene på kraftbørsen påvirkes av tilbudet og etterspørselen etter strøm. Disse påvirkes igjen av flere faktorer, blant annet:

 • nivået på kraftproduksjonen i Norge
 • nivået på kraftproduksjonen i samarbeidslandene
 • nivået på kraftproduksjonen i land utenfor vårt kraftmarked
 • prisen på strøm utenfor vårt kraftmarked
 • forbrukernes strømforbruk
 • mengden strøm vi eksporterer til utlandet
 • dollarkurs
 • prisen på CO2-utslipp
 • vedlikeholdsarbeid
 • kabelkvalitet
 • overføringsbegrensninger i strømnettet, også kalt flaskehalser

Kraftproduksjonen i Norge og i andre land påvirkes av klima, vær og vind, samt produksjonen av fossilt brensel. Er det mye snø og vann i magasinene i Norge kan for eksempel strømprisene våre bli lavere. Det motsatte gjelder dersom vi har tørt vær og lite vann i magasinene. Siden store deler av det nordiske markedet forsynes av vannkraft, gjelder dette i flere land.

Høye priser her til lands kan dog jevnes ut dersom det er høy kraftproduksjon i andre land. For eksempel kan en svært tørr og solfylt sommer gjøre at vi kan importere noenlunde billig strøm fra sydligere strøk som produserer strøm fra solenergi, selv om magasinene våre gir oss dyrere strøm enn normalt.

Siden strøm i privatmarkedet i stor grad går til oppvarming og nedkjøling av bolig påvirkes også forbrukernes strømforbruk av vær og vind.

Strømprisene justeres hver dag

En børs viser piler opp og ned
Børsen påvirkes av mange faktorer: Strømregningen din påvirkes av den nordiske kraftbørsen Nord Pool, som igjen påvirkes av blant annet vær og vind.

Hver morgen får kraftbørsen informasjon om mengden strøm som skal fraktes mellom de ulike områdene i markedet. For å beregne prisen tar børsen utgangspunkt i et strømnett uten begrensninger på nettet, og sammenligner

 • prisen produsentene ønsker å selge strømmen for
 • prisen leverandørene er villige til å kjøpe strømmen for

Da kan man regne ut gjennomsnittsprisen for alle landene i Norden, som kalles systempris.

Siden vi ikke lever i en verden uten begrensninger på strømnettet, justeres strømprisen ut ifra kvaliteten på strømnettet i området strømmen skal fraktes. Siden den varierer fra sted til sted, vil strømprisen bli noe forskjellig i ulike områder. Dette forklarer blant annet at strømprisene kan være forskjellige i Nord-Norge og i Sør-Norge.

Spotpris, påslag og innkjøpspris

Strømregningen din påvirkes nesten alltid av strømprisene på kraftbørsen, men det kan skje på ulike måter, avhengig av hva slags strømavtale du har. Les mer om hvordan de ulike strømavtalene fungerer på deres respektive sider: Spotpris- eller innkjøpsprisavtale / Variabel strømavtale / Fastprisavtale.

Har du en spotprisavtale eller innkjøpsprisavtale må du ikke glemme at du også må betale et påslag. Dette er prisen strømselskapet ditt tar for å levere deg strøm, og kommer i tillegg til prisen fra kraftbørsen. Påslaget inneholder også statlige utgifter til strøm, slik som moms og elsertifikater.

Utover strømprisen som er avtalt med strømselskapet ditt må du også betale nettleie. Les mer om nettleie her.

Enkelt sjekk strømpriser

Betaler du for mye for strøm? Enkelt sjekk hvilken strømavtale som er billigst for deg på strøm.no. Fyll ut skjemaet og få uforpliktende tilbud fra flere strømleverandører som vet at de konkurrerer om å få deg som kunde! Spar tid og penger ved å gjøre dette en gang i blant.

Vil du selv sjekke hvilken strømavtale som er billigst kan du gå til vår strømkalkulator. Fyll inn postnummeret ditt øverst og se strømpriser inkludert nettleie. Sammenlign og bestill billigste strømavtale.

Er du usikker på detaljene i din nåværende strømavtale? Enkelt finn all informasjon om en strømavtale via strøm.no/strømleverandører. Trykk deg inn på rett strømselskap og strømavtale for å sjekke om du for eksempel får levert fornybar energi hjem til deg.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge