Ålesund

Hva er Elhub?

Med implementeringen av Elhub har det norske strømnettet fått en kjærkommen oppgradering.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19.11.2019

Dette er Elhub

Elhub er en nasjonal database som forenkler kommunikasjonen i det norske kraftmarkedet – mellom forbrukere, strømleverandører og nettleverandører. Med Elhub er det blant annet enklere for forbrukere å holde oversikt over eget strømforbruk.

Alt om Elhub

Hva betyr Elhub for deg som forbruker?

  1. Du slipper å lese av strømmen
  2. Enklere å bytte strømleverandør
  3. Bedre oversikt over strømforbruk

Elhub og AMS ruster for fremtiden

Hva med personvernet?

Elhub – Oppsummering

Elhub er en sentralisert nasjonal og nøytral database for det norske kraftmarkedet. Det er utviklet av Statnett.

Elhub samler informasjon og kommunikasjon fra kundene, nettselskap og kraftleverandør og forenkler et tidligere kaotisk kommunikasjonsmønster.

Databasen er utviklet for å håndtere all måledata og alle markedsprosesser i det norske kraftmarkedet. Det sikrer at alle markedsaktører, etter implementeringen av Elhub i februar 2019, kun skal forholde seg til én part – Elhub.

Hva betyr Elhub for deg som forbruker?

Med Elhub er det særlig tre endringer du som strømforbruker vil merke:

1. Du slipper å lese av strømmen

Med Elhub og smarte strømmålere (AMS) har behovet for å manuelt lese av strømmåleren forsvunnet da dette vil gjøres automatisk.

Etter implementeringen av Elhub plikter nå alle nettselskap å sende inn siste døgns timeverdier kl. 7 hver dag. Dette blir deretter videreformidlet av Elhub til sluttbruker og kraftleverandør innen kl. 9 samme dag.

Illustrasjon av kommunikasjon før og etter implementering av Elhub
Denne modellen viser hvordan Elhub skal forenkle kommunikasjon på det norske kraftmarkedet (figur: Statnett)

2. Enklere å bytte strømleverandør

Elhub vil også kontinuerlig behandle markedsprosesser automatisk. For eksempel vil den nye databasen gjøre bytte av strømleverandør til en mer sømløs opplevelse enn i dag.

Les mer: Slik velger du beste strømavtale for deg

Når en kunde inngår en ny strømavtale, vil dette bli sendt inn til Elhub, og alle resterende prosesser vil deretter iverksettes automatisk.

3. Bedre oversikt over strømforbruk

Alle aktører vil ha ett grensesnitt å forholde seg til, og tredjepartsaktører som vil utnytte AMS-systemene har ett sted å hente data fra.

Du kan selv se og bestemme hvem som får tilgang til dataene, for eksempel til analyse og effektivisering av strømforbruket. Dette kan du administrere ved å logge deg inn på Elhub her.


Statnett har laget en video som gir innføring i hva Elhub er:Elhub og AMS ruster for fremtiden

Elhub er grunnlaget som, sammen med AMS-målere, digitaliserer kraftnettet og som potensielt kan åpne for en rekke nye muligheter innenfor strømnettet.

For eksempel legger Elhub til rette for at man kan betale en timespris på strømforbruket. Ettersom AMS-målerne sender data om strømforbruket på timebasis til Elhub, vil strømleverandører få tilgang til dette, og gitt at du har en avtale med timebasert måling, ta betalt for den faktiske prisen den enkelte timen strømforbruket skjer. Dette var ikke mulig i tiden før Elhub.

Bruker du strøm når ikke «alle» andre bruker det? Da bør du ha en strømavtale med timebasert måling

Mulighetene AMS-målerne åpner for med tanke på loggføring og mikrostyring av strømforbruket er avhengig av implementeringen av Elhub i strømnettet for å forenkle markedsprosessene.

Enn så lenge er det imidlertid lite som endrer seg bortsett fra at du som forbruker får mer oversikt over ditt eget forbruk.

Hva med personvernet?

Tilgangen til dataene er også begrenset og beskyttet med personvern og sikkerhet i fokus. Portalen krever verifisering av identitet for å få tilgang, og i utgangspunktet skal det kun lagres opplysninger om kundens navn, fødselsnummer, adresse og kontaktopplysninger, samt historisk strømforbruk de siste tre årene. Andre personopplysninger skal ikke lagres i Elhub.

Elhub – Oppsummering

  • Elhub er en nasjonal database utviklet av Statnett.
  • Elhub forenkler og effektiviserer kommunikasjonen i det norske kraftmarkedet – mellom kunder, strømleverandører og nettleverandører. Med Elhub blir strøm enklere og mer oversiktlig for alle parter.
  • Elhub og AMS-målere sørger for automatisk strømavlesing og åpner for en rekke nye muligheter innenfor strømnettet.
  • Elhub er en sikker database som tar vare på personvernet. Du bestemmer selv hvem som får tilgang til informasjonen din.
  • Elhub åpner for strømavtaler med timebasert måling. De gir deg faktisk markedspris på strøm ut fra tidspunkt forbruket skjer.
  • Elhub gjør det enklere å bytte strømleverandør.