Nettleie illustrert med strømledninger som går utenfor et hus (Foto: Ethen Esparza)..

Nettleie: Dette betaler du for

Prisen på nettleien bestemmes av hvor du bor, hvilket nettselskap du har, hvor mye strøm du bruker, hvilken type hovedsikring du har og hvor store de statlige utgiftene er.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 28.02.2020

Hva er nettleie?

Nettleie er leien du betaler til nettleverandøren for å benytte deg av strømnettet. Inntektene fra nettleie skal gå til vedlikehold, drifting og forbedring av strømnettet og betales til selskapet som eier strømledningene til og fra boligen din.

I vår strømsammenligning kan du sammenligne alle strømavtaler i Norge. I venstremargen av pristabellen kan du velge å se strømprisene inkludert nettleie, så får du full oversikt over hva strøm og nettleie koster.

Slik beregnes prisen på nettleie:

Innhold

De fleste kan la seg provosere av nettleien som kreves inn hver måned, uten at du selv får gjort noe med prisen, men hvorfor betaler man nettleie og hvordan bestemmes prisen?

For det første kan vi dele den inn i en fast og en variabel del når vi beregner pris på nettleie.

Den faste delen avhenger av hvilket selskap som eier kablene og hvilken type hovedsikring som er knyttet til boligen.

Hovedsikringen styrer strømmen inn til huset, og jo høyere sikring du har, jo høyere blir det faste beløpet. Dette beregnes per år, men kostnaden fordeles utover året.

Den variable delen av nettleien henger tett sammen med ditt personlig strømforbruk.

Les også: Slik leser du strømregningen din

For hver kilowattime som brukes, vil nettleverandøren (selskapet som krever nettleie) kreve en liten sum i leie av strømnettet.

Geografi kan også ha en stor innvirkning på hvor dyr nettleien er. Ganske enkelt blir det dyrere jo lengre avstander det er mellom boliger og jo færre det er til å dele på kostnadene. Det vil si at de som bor i mindre befolkede områder generelt sett betaler en høyere nettleie enn de som bor i større byer.

Elavgiften er også inkludert i nettleien, og dette er en avgift stort sett alle må betale på strømmen de kjøper fra strømnettet. Elavgiften er en særavgift og den ble innført i 1951. Den har blitt gradvis justert opp gjennom årene og den bidrar med noen ekstra milliarder inn i statskassen hvert år. På Skatteetatens sider kan du lese mer om elavgiften og se hvilke satser som gjelder.

Dyr strømregning? 12 gode tips til strømsparing

Kan jeg bytte nettleverandør?

Hus tilknyttet strømnettet via strømledning
Det er bare én leverandør som eier strømnettet i et gitt område, og du får dermed ikke velge nettleverandør selv.

Som boligeier kan du ikke selv bestemme hvem du betaler nettleie til. Markedet for strømnett er ikke konkurranseutsatt, og det finnes kun én leverandør innenfor hvert geografiske område.

Dermed er det i praksis selskapene selv som bestemmer hvilken pris de ønsker å sette på nettleien.

Reguleringer på nettleie

Selv om nettleverandørene har monopol på sine områder har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt et tak på hvor stor inntekt hver nettleverandør kan få fra sine kunder. Dette taket inkluderer inntekten selskapene kan ha på nettleie.

I praksis gir altså NVE en årlig inntektsramme som nettselskapene må holde seg under. Dette hindrer imidlertid ikke selskapene fra å sette ulike priser på nettleien, så lenge de holder seg innenfor rammene satt av NVE.

Les mer: Lovdata.no

Hvor kan jeg se strømpris inkludert nettleie?

Etter innføring av gjennomfakturering får man gjerne samlet nettleie og strømforbruk på samme faktura. Når man skal sammenligne strømpriser er det imidlertid ikke alle som inkluderer nettleien, og det er ikke alltid lett å få et reelt estimat av totalprisen med ulike strømavtaler.

Vi gir derfor muligheten til å inkludere nettleie i prissammenligningen vår.

Sammenlign strømpriser selv

Bare fyll inn ditt postnummer, ca. hvor mange kWt du bruker per år og ev. hva slags avtaletyper du ønsker å se nærmere på. Tabellen gir deg da raskt oversikten over de rimeligste avtalene i ditt område.

Artikkelserie: Alt om strømregningen

Usikker på noe med strømregningen din? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om strømregningen.

  1. Slik leser du strømregningen din
  2. Nettleie: Hva er det og hva betaler du for?
  3. Gjennomfakturering – Fellesfaktura for strøm og nettleie
  4. Opprinnelsesgarantier – Hvor kommer strømmen din fra?
  5. Hva er elsertifikater?
  6. Slik bestemmes dagens strømpris
  7. Finn billigste strømavtale selv her
Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kundeservice

Kundeservice

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Elbillader

Solceller

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge