Nettleie illustrert med strømledninger på fjellet i Rogaland.

Hva er nettleie?

Nettleie betales til selskapet som eier strømledningene til og fra boligen din. Hva er det og hvordan bestemmes prisen? Her får du svaret.

Nettleie er leien du betaler til selskapet som eier strømledningene til og fra boligen din.

Alt om strømfakturaen

Denne artikkelen er en del av vår gjennomgang av det viktigste du bør kunne om strømfakturaen din.

Les mer under:

1. Slik leser du av strømfakturaen din

2. Hva er nettleie?

3. Hva er gjennomfakturering?

4. Opprinnelsesgarantier

5. Hva er elsertifikater?

6. Hvordan bestemmes dagens strømpris?

7. Finn billigste strømavtale selv her

Den betales slik at selskapet kan sikre og levere strømforsyning til hjemmet ditt, enten det gjelder transport av strøm eller vedlikehold og utvidelse av strømnettet.

Hvordan beregnes prisen på nettleie?

Prisen på nettleien avhenger av flere faktorer. For det første kan vi dele den inn i en fast og en variabel del.

Den faste prisen avhenger av hvilket selskap som eier kablene og hvilken type hovedsikring som er knyttet til boligen. Hovedsikringen styrer strømmen inn til huset, og jo høyere sikring du har, jo høyere blir det faste beløpet. Dette beregnes per år, men deles opp på hver faktura.

Den variable delen av nettleien avgjøres av ditt personlig strømforbruk. For hver kilowattime som brukes, vil nettleverandøren (selskapet som krever nettleie) legge på en liten sum.

Generelt betaler også de som bor i mindre befolkede områder en høyere nettleie enn de som bor i byer. Grunnen til det er at strømmen må transporteres over en lengre strekning, og at man er færre om å dele på kostnadene.

Dyr strømregning? Les 12 gode tips til strømsparing!

Kan jeg bytte nettleverandør?

Hus tilknyttet strømnettet via strømledning
Kan ikke bytte nettleverandør: Det er bare én leverandør som eier strømnettet i et gitt område, og du får dermed ikke bestemme nettleverandør selv.

Som boligeier kan du ikke selv bestemme hvem du betaler nettleie til. Markedet for strømnett er ikke konkurranseutsatt, og det finnes kun én leverandør innenfor hvert geografiske område.

Dermed er det i praksis selskapene selv som bestemmer hvilken pris de ønsker å sette på nettleien.

Når det er sagt, har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt et tak på hvor stor inntekt hver nettleverandør kan få fra sine kunder. Dette taket inkluderer inntekten selskapene kan ha på nettleie.

NVE gir dermed en årlig inntektsramme som nettselskapene må forholde seg til når de fastsetter nettleien. Dette hindrer imidlertid ikke selskapene fra å sette ulike priser på nettleien, så lenge de holder seg under rett inntekt.

Du kan lese mer om hvilke lover nettselskapene må forholde seg til når de fastsetter nettleien her.

Hvor kan jeg se strømpris inkludert nettleie?

Hos oss kan du enkelt sammenligne strømpris inkludert nettleie via strømkalkulatoren vår.

For å se riktig pris på nettleie fyller du inn postnummeret til adressen du ønsker å få strøm levert på øverst til venstre. Da får du se riktige strømpriser, og kan enkelt sammenligne de ulike tilbudene i tabellen. Slik sikrer du at du velger den billigste strømleverandøren og får billigst strøm levert til adressen din.

Husk også å fylle inn omtrent hvor mange kwh strøm du bruker per år, slik at strømprisen blir beregnet riktig. Du kan også velge mellom ulike typer strømavtaler, som spotpris, fastpris og variabel pris.

Ønsker du ikke å bruke tabellen kan du fylle ut skjemaet på denne siden, slik at du blir kontaktet av flere strømleverandører som vet at de konkurrerer om å få deg som kunde. Sammenlign tilbudene og velg det beste tilbudet.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge