Leveringsplikt Strøm

Leveringsplikt på strøm

Nettleverandører har leveringsplikt slik at du ikke skal gå perioder uten strøm. Det kan imidlertid bli en kostbar affære om du ikke har et aktivt forhold til strømregningen din.

For å få strøm i huset ditt er du avhengig av to ting: nettleverandør og kraftleverandør (ofte kalt strømleverandør). Nettleverandøren er ansvarlig for at strømmen fysisk finner veien hjem til deg via ledningsnettet der du bor, og de må du derfor betale nettleie til. Strømleverandøren er den som leverer selve strømmen og som fakturerer deg for all kraften du bruker.

Nettleverandøren kan du altså ikke velge, da du er prisgitt hvilket selskap som eier ledningsnettet i nabolaget ditt. Strømleverandøren, derimot, står du fritt til å bytte til enhver tid (unntatt når du har bindingstid med et fastpris-abonnement).

Hvis du av en eller annen grunn ikke har en strømavtale med et kraftselskap, har alle nettleverandører plikt til å levere strøm til huset ditt. Det er dette som kalles leveringsplikt. Det er lovpålagt for å sikre at du ikke blir sittende uten strøm, f.eks. når du er i en overgangsperiode ved flytting til nytt hjem.

Les også: Velg riktig strømavtale for deg.

Leveringspliktig strøm Elektrisitet Nettleverandør Lyspære
På grunn av nettleverandørenes leveringsplikt kan du være sikker på at du unngår slukkede lyspærer selv om du ikke har strømabonnement med en strømleverandør. Men vær klar over at det koster mye.

Dyr løsning

Ulempen ved leveringsplikten er at du må betale mye ekstra for strømmen du mottar fra nettleverandørene, sammenlignet med om du har strømavtale med en kraftleverandør.

Prisen på leveringspliktig strøm er som følger:

  • Uke 1–6 uten strømavtale: Alltid spotpris + 6,25 øre/kWh i påslag.
  • Etter uke 6: Nettleverandørene bestemmer strømprisen selv.

Det er fastsatt av NVE at du i de første seks ukene uten strømabonnement alltid må betale spotpris. I tillegg til spotprisen kommer det et påslag på 6,25 øre/kWh. Dette er allerede mye høyere enn hva som er vanlig når du har spotprisavtale med en strømleverandør. I gjennomsnitt ligger dette påslaget på 1,9 øre/kWh.

Etter de seks første ukene er det opp til hver enkelt nettleverandør å fastsette strømprisen du må betale. Denne prisen varierer en del mellom de forskjellige selskapene, men det er pålagt at den skal være høyere enn de første seks ukene og dyrere enn hos et strømselskap.

Les også: 12 gode tips til hvordan du kan spare strøm.

Finn beste strømleverandør

Står du helt uten kraftleverandør i dag, bør du derfor så raskt som mulig inngå en strømavtale med én av dem. Før du bestemmer deg, er det smart å finne ut hva slags avtale du bør velge og hvilken strømleverandør som kan gi deg den laveste prisen.

En enkel måte å finne beste strømpris er å fylle ut det korte skjemaet på denne siden, slik at selskapene kan kjempe om deg som kunde. Det er helt uforpliktende, så du bestemmer selv om du vil benytte deg av den beste og billigste strømleverandøren.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge