Vannkraftverk

Strømforbruk i Norge

Nordmenn ligger i verdenstoppen i strømforbruk, på en solid andreplass rett etter Kuwait. Sammenlignet med våre svenske naboer bruker en gjennomsnittlig norsk husholdning dobbelt så mye strøm i løpet av et år.

I tillegg skiller det norske energiforbruket seg ut fordi 80 prosent av energien til norske husholdninger kommer fra strøm. I Sverige og Danmark utgjør strømforbruket henholdsvis 45 og 20 prosent av det totalte husholdningsforbruket av energi.

Strømnettet her til lands er godt utbygget, og det gjør at strøm er lett tilgjengelig. I Norge er faktisk strømprisene blant de laveste i Europa. Ettersom prisene er lave, er det kanskje ikke så rart at nordmenn i hovedsak bruker strøm til oppvarming av bolig.

Dyr strømregning? Les 12 gode tips til strømsparing!

Strøm
Nordmenns strømbruk går i hovedsak til oppvarming av bolig.

Rent forbruk

I Norge produseres det i hovedsak såkalt ren energi, altså energi fra vannkraftverk. Derfor er det naturlig å tenke at vi også forbruker ren energi, men det er ikke tilfellet.

Mesteparten av energien vi lager i Norge eksporteres til EU. Deretter kjøper vi tilbake energi som er utvunnet av kjernekraft eller fossilt brensel, og den importerte energien dekker omtrent 75% av det norske forbruket.

Du kan lese mer om ulike energikilder her.

Klimapolitikk og strøm

Norge har sluttet seg til EUs klimapolitikk. En ordning som derfor har blitt innført i Norge, er å gi forbrukeren valget mellom å benytte fornybar kraft eller ikke. Det innebærer at du som forbruker har mulighet til å kreve opprinnelsesgaranti fra din strømleverandør.

Det sikrer likevel ikke at strømmen du bruker kommer fra en ren produksjonskilde, men det forplikter produsenten til å levere en viss prosent av sin strøm fra fornybar kraft.

Det betyr at forbrukerne har mulighet til å påvirke hvilken kraft selskapene skal investere i. En annen konsekvens av EUs klimapolitikk er at noen øre per kW du forbruker går til å bygge anlegg for fornybar kraftproduksjon.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge