Vannkraftverk

Strømforbruk i Norge

Nordmenn ligger i verdenstoppen i strømforbruk – på en solid andreplass rett etter Kuwait. Vi produserer i all hovedsak grønn energi, men er strømforbruket vårt like grønt?

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 06.11.2019

Sammenlignet med våre svenske naboer bruker en gjennomsnittlig norsk husholdning dobbelt så mye strøm i løpet av et år.

I tillegg skiller det norske energiforbruket seg ut fordi 80 prosent av energien til norske husholdninger kommer fra strøm. I Sverige og Danmark utgjør strømforbruket henholdsvis 45 og 20 prosent av det totale husholdningsforbruket av energi.

Strømnettet her til lands er godt utbygget, og det gjør at strøm er lett tilgjengelig. I Norge er faktisk strømprisene blant de laveste i Europa. Ettersom prisene er lave, er det kanskje ikke så rart at nordmenn i hovedsak bruker strøm til oppvarming av bolig.

Dyr strømregning? Les 12 gode tips til strømsparing!

Strøm
Nordmenns strømbruk går i hovedsak til oppvarming av bolig.

Rent forbruk?

I Norge produseres det i hovedsak såkalt ren energi, altså energi fra vannkraftverk. Likevel kan vi ofte lese overskrifter i avisene som sier at nordmenn forbruker store mengder fossil energi. Dette skyldes EUs opprinnelsesgarantier.

Mesteparten av energien vi lager i Norge forbrukes i Norge. Med opprinnelsesgarantiene kan imidlertid miljøbevisste europeere kjøpe sertifikater som sier at det har blitt produsert like mye fornybar energi som de har brukt.

Ikke på papiret

Når mange europeere kjøper opprinnelsesgarantier, og nordmenn ikke gjør det, blir vi på papiret ansvarliggjort for fossilt kraftforbruk på kontinentet. Dette kommer blant annet fram i NVEs årlige varedeklarasjon, noe avisredaksjoner ofte plukker opp.

Systemet ligner på klimakvotene vi kan kjøpe i forbindelse med flyreiser, og handler om teoretisk strømforbruk fremfor faktisk strømforbruk.

Du kan lese mer om opprinnelsesgaranter her:
Hvor kommer strømmen din fra? Norske vassdrag eller EU?