Ung kvinne med kaffekopp sitter under et teppe hjemme i plusshuset sitt

Plusskunde – spørsmål og svar

Hva er en plusskunde, og hvordan blir man det? Kan man tjene penger på overskuddsstrøm? Få svar på vanlige spørsmål om overskuddsstrøm og plusskundeavtaler.

En plusskunde er en strømkunde som produserer egen energi, men som ikke mater inn mer enn 100 kW strøm til strømnettet til enhver tid.

Produserer du ikke egen strøm ennå, men vurderer å gjøre det, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: «Tips til deg som vil produsere strøm selv».

For å sjekke hvilke strømleverandører som kan gi deg best strømpris, kan du fylle ut skjemaet på siden eller bruke strømkalkulatoren vår for å finne billigst strøm.


Spørsmål og svar:

Her er svar på vanlige spørsmål om plusskunder. Mangler det noe? Send oss en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. med spørsmålet ditt, så inkluderer vi det her.


– Hvor mye strøm kan jeg produsere?

Til eget forbruk er det ingen begrensninger på hvor mye strøm du kan produsere, men om du produserer mer enn du selv forbruker er det ikke like enkelt.

Produserer du mer strøm enn du selv klarer å bruke, har NVE satt en grense på maks 100 kWh netto innlevering til strømnettet per time. Overskrider du dette anses du som en vanlig kraftprodusent, og ikke en plusskunde. Da gjelder andre priser og vilkår enn det du får i en plusskundeavtale.


– Hvordan selger jeg overskuddsstrøm?

For å få lov til å selge overskuddsstrømmen din må du ha en AMS-måler, som kan registrere hvor mye strøm som mates ut på strømnettet fra anlegget ditt. Alle strømkunder skal ha fått dette i løpet av 2018, og dersom du ikke allerede har det vil du få ny strømmåler uten ekstra kostnad.

I tillegg må du finne en kraftleverandør som kan levere strøm til din adresse, og som også er villig til å kjøpe overskuddsstrømmen din. Du må bruke samme selskap for kjøp og salg av strøm.

Tidligere var det slik at nettselskapene kunne kjøpe strømmen din i en overgangsperiode, men etter innføringen av Elhub i 2019 gjelder ikke dette lenger. Har du ikke funnet en kraftleverandør som er villig til å kjøpe og selge strøm til deg før du begynner å mate strøm ut på nettet, vil du bli satt på leveringsplikt hos nettselskapet ditt både når det gjelder forbruk og produksjon av strøm.

På Strøm.no kan du enkelt komme i kontakt med flere leverandører ved å fylle ut skjemaet vårt. Skriv at du ønsker å være plusskunde, og motta tilbud fra flere selskap som ønsker å samarbeide med deg.


– Må jeg betale nettleie?

DE ULIKE AKTØRENE

STRØMLEVERANDØREN kan kjøpe og selge strøm med deg, men er ikke forpliktet å gjøre det.

Ønsker ikke din eksisterende strømleverandør å kjøpe overskuddsstrømmen din, kan du bytte strømleverandør.

NETTSELSKAPET er pliktet å tilby deg en plusskundeordning. Merk at selskapet kan kreve anleggsbidrag fra deg dersom overskuddsstrømmen din gjør at strømnettet må forbedres.

Du kan ikke bytte nettselskap.

Plusskunder betaler nettleie slik som alle andre kunder når de kjøper strøm fra en strømleverandør. Når man selger strøm på strømnettet får man imidlertid ofte betalt av nettselskapet sitt, fordi overskuddsstrøm fra privatpersoner anses som et bidrag til å redusere energitapet på strømnettet. Dette kommer i tillegg til beløpet du får for salget av strømmen til kraftleverandøren din.


– Hvor mye kan jeg tjene på å være plusskunde?

I hovedsak tjener plusskunder penger på å produsere egen strøm fremfor å kjøpe den fra en strømleverandør. I perioder hvor du produserer mer strøm enn du forbruker kan du tjene penger på å selge overskuddsstrømmen, men satsene for dette har så langt ikke vært veldig høye. Det lønner seg derfor fremdeles å produsere strøm til eget forbruk fremfor å produsere for å selge den videre.


– Hvem kan jeg selge strømmen til?

Etter innføringen av Elhub i 2019 er det kun kraftleverandører som kan kjøpe strømmen du produserer. Det skjer ved at du har en plusskundeavtale med kraftleverandøren, som også selger deg strøm i perioder hvor du ikke klarer å dekke forbruket selv. Du kan altså ikke selge overskuddsstrøm til naboen din eller til nettselskapet.

Du kan heller ikke kjøpe og selge strøm til ulike selskap, så du må finne en kraftleverandør som er villig til å gjøre begge deler på din adresse. Det kan du enkelt gjøre ved å fylle ut skjemaet på Strøm.no og foklare at du ønsker en plusskundeavtale.


– Kan jeg lagre strømmen i et batteri?

Ja, det kan være like lønnsomt å lagre strømmen du produserer fremfor å selge den til kraftleverandøren din. Per i dag er batterier relativt dyre, men prisen er på vei ned. Dette hjelpes godt av at teknologien stadig utvikles, og blant annet Tesla selger batterier man kan ha hjemme.


– Kan jeg bruke elbilen som batteri?

elbil lades
Elbilen kan brukes som batteri: Spørsmålet er om det lønner seg.

Ja, det er i teorien mulig å bruke elbilen som batteri, men det krever spesialutstyr. Dessuten kan det være like nyttig og lønnsomt å bruke strømmen på batteriet til transport i stedet for i hjemmet.


– Kan en leverandør nekte å ta imot overskuddsstrømmen?

Ja, strømleverandører er ikke forpliktet til å kjøpe overskuddsstrømmen din. Før du bestemmer deg for å bli plusskunde bør du derfor sjekke at det finnes en leverandør som er villig til å kjøpe og selge strøm på adressen din.

Det gjør du enkelt ved å fylle ut skjemaet på Strøm.no, slik at du kan komme i kontakt med flere selskaper som vil samarbeide med deg om overskuddsstrømmen din.


– Kan et nettselskap nekte å tilby plusskundeordning?

Nei, norske nettselskap plikter å tilby plusskundeordning, og må legge til rette for at alle som ønsker det kan få bli plusskunde hos dem.

Merk at anlegget ditt må oppfylle alle tekniske krav før nettselskapet kan godkjenne tilknytningen til strømnettet. Anlegget må blant annet kobles til nettet av en elektroinstallatør, og det er installatøren som sender installasjonsmelding til nettselskapet.

Les mer om det her: «Slik produserer du strøm selv».


– Kan nettselskapet kreve penger for overskuddsstrømmen min?

Ja, dersom det kreves en forsterking av strømnettet på grunn overskuddsstrømmen din. Da kan nettselskapet kreve at du betaler anleggsbidrag for hele eller deler av kostnaden tilknyttet forbedring av nettet i området.


– Kan borettslag eller sameier bli plusskunder?

Ja, borettslag eller sameier kan bli plusskunder. Per i dag er det likevel slik at strømproduksjonen bare kan trekkes av fra fellesmåleren til boselskapet. Dermed kan man kun få lavere felles strømkostnader i form av lavere felles strømkostnader.

NVE jobber med en høring om plusskundeordningen for boligselskap. De ønsker å finne en løsning slik at strømkunder kan få trukket fra eventuell strømproduksjon fra sin individuelle strømregning, selv om de bor i borettslag eller annet type sameie.

boligblokker i Oslo
Jobbes med plusskundeordning for boligselskap: Det finnes ennå ingen god løsning for borettslag eller sameier som ønsker å produsere strøm sammen.

– Er det dyrt å bli plusskunde?

For å bli plusskunde må du produsere strøm selv. Den vanligste måten man produserer strøm på er ved hjelp av solcelleanlegg, og du kan lese mer om installasjon og kostnader forbundet med det i denne artikkelen: «Tips til deg som vil produsere strøm selv».

Utover installasjonskostnaden direkte tilknyttet solcelleanlegget kreves det også at du knytter deg til strømnettet i området. Har du en hovedsikring og et strømnett som tåler overskuddsstrømmen din er det ikke flere kostnader tilknyttet det å bli plusskunde.

Kreves det derimot en ny hovedsikring og en forbedring av strømnettet i området, kan du måtte betale mer for å bli plusskunde. For å sjekke om hovedsikringen og strømnettet i området tåler overskuddsstrømmen din må du kontakte nettselskapet ditt.


– Kan jeg delta i elsertifikatordningen som plusskunde?

Ja, plusskunder kan søke om å få elsertifikater på like linje med andre produsenter av fornybar energi. Dette krever at plusskunden er tilknyttet en uavhengig og profesjonell aktør som kan rapportere bruttoproduksjonen til plusskunden.

Med lanseringen av Elhub blir dette enklere enn tidligere, da rapporteringen skjer via Elhub direkte til rett instans.

Merk at man også må betale et gebyr for å ta del i ordningen. For produsenter med anlegg som er mindre enn 100 kW ligger gebyret på 15 000 kroner.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge