Plusskunde – spørsmål og svar
Hva er en plusskunde, og hvordan blir man det? Kan man tjene penger på overskuddsstrøm? Få svar på vanlige spørsmål om overskuddsstrøm og plusskundeavtaler.
Hva er en plusskunde?
En plusskunde er en strømkunde som produserer egen energi, men som ikke mater inn mer enn 100 kW strøm til strømnettet til enhver tid.
Som kunde, enten du er en ordinær strømkunde eller en plusskunde, må du forholde deg til strømleverandøren og nettleverandøren din.
Strømleverandøren kan kjøpe og selge strøm med deg, men er ikke forpliktet å gjøre det.
Nettselskapet er imidlertid pliktet til å tilby deg en plusskundeordning. Merk at selskapet kan kreve anleggsbidrag fra deg dersom overskuddsstrømmen din gjør at strømnettet må forbedres.
Les også: Tips til deg som vil produsere strøm selv
Spørsmål om det å være plusskunde:
Her er svar på vanlige spørsmål om plusskunder. Mangler det noe? Send oss en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. med spørsmålet ditt, så inkluderer vi det i listen under.
Hvor mye strøm kan jeg produsere?
Det er ingen begrensninger på hvor mye strøm du kan produsere til eget forbruk, men om du produserer mer enn du selv forbruker blir det litt mer å passe på.
NVE har satt en grense på maks 100 kWh netto innlevering til strømnettet per time fra plusskunder. Overskrider du dette anses du som en vanlig kraftprodusent og da gjelder andre priser og vilkår enn det du får i en plusskundeavtale.
Hvordan selger jeg overskuddsstrøm?
For å selge overskuddsstrøm er det et par kriterier som må innfris.
Du må ha en AMS-måler, som kan registrere hvor mye strøm som mates ut på strømnettet fra anlegget ditt. Har du fortsatt ikke fått dette skal du få det gratis fra leverandøren din.
I tillegg må du ha en kraftleverandør som vil kjøpe og selge strøm til deg. Du må bruke samme selskap for kjøp og salg av strøm.
Har du ikke funnet en kraftleverandør som er villig til å kjøpe og selge strøm til deg før du begynner å mate strøm ut på nettet, vil du bli satt på leveringsplikt hos nettselskapet ditt både når det gjelder forbruk og produksjon av strøm.
På Strøm.no kan du enkelt komme i kontakt med flere leverandører ved å fylle ut skjemaet vårt. Skriv at du ønsker å være plusskunde, og motta tilbud fra flere selskap som ønsker å samarbeide med deg.
Må jeg betale nettleie om jeg er plusskunde?
Plusskunder må betale nettleie av strøm de kjøper fra en strømleverandør, men de betaler ikke nettleie av det de forbruker selv av egenprodusert strøm.
Når man produserer mer enn man bruker og selger strøm på strømnettet, får man ofte betalt av nettselskapet sitt, fordi overskuddsstrøm fra privatpersoner anses som et bidrag til å redusere energitapet på strømnettet. Dette kommer i tillegg til beløpet du får for salget av strømmen til kraftleverandøren din.
Hvor mye kan jeg tjene på å være plusskunde?
I hovedsak tjener plusskunder penger på å produsere egen strøm fremfor å kjøpe den fra en strømleverandør. I perioder hvor du produserer mer strøm enn du forbruker kan du tjene penger på å selge overskuddsstrømmen, men satsene for dette har så langt ikke vært veldig høye.
Per i dag lønner det seg derfor å produsere strøm til eget forbruk fremfor å produsere for å selge den videre.
Hvem kan jeg selge strømmen til?
Etter innføringen av Elhub i 2019 er det kun kraftleverandører som kan kjøpe strømmen du produserer.
For å selge overskuddsstrøm må du ha en plusskundeavtale med kraftleverandøren, som også selger deg strøm i perioder hvor du ikke klarer å dekke forbruket selv. Du kan altså ikke selge overskuddsstrøm til naboen din eller til nettselskapet.
Du kan heller ikke kjøpe og selge strøm til ulike selskap, så du må finne en kraftleverandør som er villig til å gjøre begge deler på din adresse. Det kan du enkelt gjøre ved å fylle ut skjemaet på Strøm.no og forklare at du ønsker en plusskundeavtale.
Kan jeg lagre strømmen i et batteri?
Ja, det kan være like lønnsomt å lagre strømmen du produserer fremfor å selge den til kraftleverandøren din.
Prisene på batterier er imidlertid fortsatt relativt høye, men de er på vei ned. Dette hjelpes godt av at teknologien stadig utvikles, og blant annet Tesla selger batterier man kan ha hjemme.
Kan jeg bruke elbilen som batteri?
Ja, det er i teorien mulig å bruke elbilen som batteri, men det krever spesialutstyr. Dessuten kan det være like nyttig og lønnsomt å bruke strømmen på batteriet til transport i stedet for i hjemmet.
Kan en leverandør nekte å ta imot overskuddsstrømmen?
Ja, strømleverandører er nemlig ikke forpliktet til å kjøpe overskuddsstrømmen din.
Før du bestemmer deg for å bli plusskunde bør du derfor sjekke at det finnes en leverandør som er villig til å kjøpe og selge strøm på adressen din.
Det gjør du enkelt ved å fylle ut skjemaet på Strøm.no, slik at du kan komme i kontakt med flere selskaper som vil samarbeide med deg om overskuddsstrømmen din.
Kan et nettselskap nekte å tilby plusskundeordning?
Nei, norske nettselskap plikter å tilby plusskundeordning, og må legge til rette for at alle som ønsker det kan få bli plusskunde hos dem.
Merk at anlegget ditt må oppfylle alle tekniske krav før nettselskapet kan godkjenne tilknytningen til strømnettet. Anlegget må blant annet kobles til nettet av en elektroinstallatør, og det er installatøren som sender installasjonsmelding til nettselskapet.
Les mer: «Slik produserer du strøm selv»
Kan nettselskapet kreve penger for overskuddsstrømmen min?
Ja, dersom det kreves en forsterking av strømnettet på grunn overskuddsstrømmen din.
Da kan nettselskapet kreve at du betaler anleggsbidrag for hele eller deler av kostnaden tilknyttet forbedring av nettet i området.
Kan borettslag eller sameier bli plusskunder?
Ja, borettslag eller sameier kan bli plusskunder.
Per i dag er det likevel slik at strømproduksjonen bare kan trekkes av fra fellesmåleren til boselskapet. Dermed kan man kun få lavere felles strømkostnader i form av lavere felles strømkostnader.
NVE ønsker å finne en løsning slik at strømkunder kan få trukket fra eventuell strømproduksjon fra sin individuelle strømregning, selv om de bor i borettslag eller annet type sameie.
Er det dyrt å bli plusskunde?
Hvor mye det koster deg å bli plusskunde avhenger av hovedsikringen tilknyttet boligen din og installasjonskostnadene til anlegget ditt.
Skal du regnes som en plusskunde må du produsere strøm fra eget anlegg. Den vanligste måten man produserer strøm på er ved hjelp av solcelleanlegg, og du kan lese mer om installasjon og kostnader forbundet med det i denne artikkelen: «Tips til deg som vil produsere strøm selv»
Utover installasjonskostnaden direkte tilknyttet solcelleanlegget kreves det også at du knytter deg til strømnettet i området. Har du en hovedsikring og et strømnett som tåler overskuddsstrømmen din er det ikke flere kostnader tilknyttet det å bli plusskunde.
Kreves det derimot en ny hovedsikring og en forbedring av strømnettet i området, kan du måtte betale mer for å bli plusskunde. For å sjekke om hovedsikringen og strømnettet i området tåler overskuddsstrømmen din må du kontakte nettselskapet ditt.
Kan jeg delta i elsertifikatordningen som plusskunde?
Ja, plusskunder kan søke om å få elsertifikater på like linje med andre produsenter av fornybar energi.
Dette krever at plusskunden er tilknyttet en uavhengig og profesjonell aktør som kan rapportere bruttoproduksjonen til plusskunden.
Med lanseringen av Elhub blir dette enklere enn tidligere, da rapporteringen skjer direkte via Elhub.
Merk at man også må betale et gebyr for å ta del i ordningen. For produsenter med anlegg som er mindre enn 100 kW ligger gebyret på 15 000 kroner.