Strømmaster i et snødekt landskap med et hvitt trehus i bakgrunnen (Foto: Ethen Esparza).

Hvordan si opp strømavtalen

De fleste strømavtaler er uten bindingstid og det er som regel kun fastpris-abonnementene som har bindingstid. Strømavtaler med bindingstid kan imidlertid koste deg dyrt på lang sikt.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 14.11.2019

Hvordan si opp strømavtalen?

For å si opp strømavtalen og avslutte kundeforholdet med ditt eksisterende strømselskap er den enkleste løsningen å inngå en bedre strømavtale med et annet strømselskap.

Da vil det nye strømselskapet ditt ordne overføring og alt det tekniske rundt byttet. Alt som gjenstår for deg er å betale uoppgjorte regninger og oppsigelsesgebyret.

Det finnes mange ulike typer strømavtaler, og enda flere avtalevilkår. Det er derfor fort gjort å resignere av mengden avtaler som dyttes på deg.

Selv om det kan være slitsomt å måtte ha et aktivt forhold til strømavtalen din er bindingstid et av de vilkårene som kan ende opp med å koste deg mer enn nødvendig om du ikke passer på.

Les avtalevilkårene nøye

Når du inngår en avtale med et strømselskap er det viktig å se over avtalevilkårene slik at du ikke ender opp med en dårlige avtale enn det gis uttrykk for.

Et eksempel på dette kan være at du signerer en avtale med bindingstid på et år eller kanskje til og med flere år med en fast pris. Da får du en forutsigbar utgift, men denne avtalen vil bli stadig mindre knyttet til den faktiske strømprisen, uten at du får gjort noe med det.

Har du inngått en strømavtale med bindingstid, skal informasjon om dette ha vært gitt i avtalevilkårene.

Dersom du ikke finner vilkårene for avtalen du har i dag kan du ofte finne dem på strømleverandørenes hjemmesider, eller på vår leverandøroversikt, om du husker navnet på avtalen.

Eventuelt kan du henvende deg til selskapet direkte og be dem om å sende dette til deg.

Les også: Velg beste strømavtale for deg

Gebyr ved oppsigelse under bindingstid

Har du en avtale med bindingstid har strømselskapet rett til å kreve et gebyr hvis du velger å si opp avtalen før bindingstiden er over.

Når du skal si opp strømavtalen
  • Sjekk vilkår i din nåværende avtale
  • Finn og inngå en bedre avtale
  • Betal oppsigelsegebyr
  • Spar penger med en mer lønnsom strømavtale

Det skal fremgå av avtalen hvor mye det vil koste deg å bryte før tiden. Finner du ikke informasjon gebyret bør du ta kontakt med leverandøren din for å avklare dette slik at du ikke få ren ubehagelig overraskelse.

Gebyret for å si opp avtalen før tiden skal dessuten nedjusteres ut fra hvor langt ut i bindingsperioden avtalen brytes.

Unngå avtaler med lang bindingstid

Forbrukerrådet mener at alle former for bindingstid som er lengre enn 12 måneder er urimelige overfor forbrukere og det anbefales at du ikke tegner en avtale med så langt bindingstid.

Det beste er å velge en avtale uten bindingstid. Da er du helt fleksibel til å bytte om leverandøren din ikke lenger er konkurransedyktig.

Les også: Husk å flytte strøm når du skifter adresse.

Oversikt over alle norske strømavtaler

Ønsker du detaljert informasjon om strømavtaler finner du alle norske strømleverandører her.

Inne på hver enkelt strømleverandør finner du en oversikt over alle strømavtale de tilbyr med detaljert informasjon om bindingstid, kontraktslengde og andre betingelser.

Vil du bare finne en best mulig strømavtale kan du dessuten sammenligne alle strømavtaler selv via vår sammenligningstjeneste.