Bytte strømleverandør

Bytte strømleverandør

Strømbransjen er preget av sterk konkurranse, og Konkurransetilsynet oppfordrer alle kunder til å bytte kraftleverandør for å sikre seg gode avtaler.

Hvis du er blant én av fem nordmenn som ikke har byttet strømavtale de to siste årene, er sannsynligheten stor for at du betaler for mye for strøm. Å skifte strømleverandør er helt gratis og kan være svært enkelt.

Fyll ut skjemaet på Strøm.no, så blir du kontaktet av flere strømleverandører innen kort tid.

Fordeler med Strøm.no

Enkelt og gratis:

Når du finner en bedre avtale enn den du har i dag, oppretter du en ny strømavtale med kraftleverandøren.

Din nye strømleverandør vil "slå opp" med ditt gamle selskap, du behøver ikke å tenke på det.

Uansett hvilket strømselskap du velger, skal nettleie og strøm komme på samme faktura.

Med mindre du har bundet deg til en avtale, er det helt gratis å bytte strømleverandør.

Når du sender inn skjemaet vil flere kraftleverandører kontakte deg. Disse strømselskapene vet at de konkurrerer med flere andre om deg som kunde, og derfor har de en ekstra god grunn til å gi deg et godt tilbud.

Velger du å takke ja til et av tilbudene, vil ditt nye energiselskap sørge for å avslutte avtalen du har med din nåværende strømleverandør.

Kort oppsummert er det svært enkelt å bytte strømleverandør og det er helt gratis, med unntak av om du har bundet deg til en fastprisavtale.

I så fall kan du måtte betale et gebyr for å bryte avtalen før avtaleperioden er over. Både gebyr og tidsperiode vil være oppgitt i kontrakten du har underskrevet med din leverandør.

Gjennomfakturering gjør bytting enklere

En annen ting som har gjort bytte av kraftleverandør lettere for mange er gjennomfakturering. Tidligere kom nettleie og strøm på to ulike fakturaer dersom du ikke hadde samme leverandør av nettleie som av kraft.

Les også: Alt du bør vite om gjennomfakturering

Nå har det kommer nye regler som gjør at både strømforbruk og nettleie skal komme på felles faktura – dette kalles gjennomfakturering. Det gjør det enda lettere å bytte leverandør, og du vil fortsatt kun motta én regning for strøm.

Innhente tilbud på egen hånd

Dersom du velger å kontakte leverandørene selv og be om prisoverslag, kan det fort hende at de prisene du får fra strømleverandørene samsvarer med de prisene de oppgir på sine sider.

Dessverre er ikke disse prisene nødvendigvis de billigste avtalene de kan tilby, og derfor er det vanskelig å sammenligne priser på denne måten.

Det samme gjelder om strømselskapene driver oppsøkende salg, enten ved at stopper deg på gata eller ringer deg tilfeldig. Da vil de ofte tilby strømabonnement som er langt unna de billigste avtalene.

Konkurranse = bedre priser

Hvis du har byttet strømleverandør før, har du kanskje opplevd å bli oppringt av leverandøren du vraket innen kort tid, hvor de gir deg et mye bedre tilbud enn hva du hadde tidligere.

Les også: 12 gode tips til strømsparing

Det er et typisk eksempel på hvordan større konkurranse gir kundene bedre priser, og man må gjerne presse på litt ekstra før de beste tilbudene kommer på bordet.

bytte leverandør
Ikke alltid like lett: Strømleverandørene tjener gode penger på at det er vanskelig å sammenligne priser.

Kraftbørsen påvirker også prisene

En annen ting som gjør det vanskelig å sammenligne strømpriser er at disse styres av den nordiske strømbørsen NordPool, og det gjør at prisene teknisk sett varierer fra time til time.

Kombinasjonen av en strømbørs med raske endringer og mange ulike prismodeller hos strømleverandørene, gjør at det i praksis er vanskelig å få full oversikt over de ulike strømavtalene.

Sammenlign strømpriser

Ønsker du likevel å sammenligne strømpriser selv, har vi gjort det så enkelt som mulig for deg i vår sammenligningstjeneste.

Husk å fylle inn postnummeret ditt øverst, slik at du får beregnet riktig pris på nettleie. Bruker du også filteret øverst til venstre til å estimere omtrent hvor mange kWh strøm du bruker per år, vil beregningen bli svært god.

Leser du gjennom strømavtale-sidene som hører til hver av våre sider om strømleverandører vil du kunne se detaljert informasjon om de ulike avtalene. Vi opplyser også om korte bindingstider og andre krav i sammenligningen vår.

Sjekk vilkårene for nytt strømabonnement

Uansett hvordan du går fram når du skal bytte strømleverandør, må du nemlig huske å sjekke både bindingstid, kontraktslengde og andre vilkår før du tegner nytt strømabonnement.

Fastprisavtaler er et av eksemplene på at du kan sitte igjen som taperen hvis du ikke leser vilkårene godt nok. Disse avtalene har bindingstid som kan vare i opptil 5 år. Hvis du ikke er klar over dette når du tegner strømavtalen, og du ønsker å bytte til en annen før bindingstiden er over, vil du måtte betale et gebyr.

Les også: Hvilken strømavtale er den beste for deg?

Uregulerte avtaler

Et annet eksempel er avtaler med spotpris og innkjøpspris. Disse to er like hverandre ved at begge gir deg et gjennomsnitt av markedsprisen på strøm, men det er likevel en viktig forskjell mellom dem: Innkjøpspris er en vektet gjennomsnittsberegning av markedsprisen. Der spotpris er det faktiske gjennomsnittet av markedsprisen som settes på kraftbørsen NordPool, tar innkjøpspris med i beregningen når på døgnet strømforbruket er størst. I tillegg må du ofte betale for et ekstra innkjøpsprispåslag. Dermed er innkjøpspris dyrere enn spotpris.

De to avtalene er ikke regulerte, og det betyr at leverandørene i stor grad står fritt til å bruke begrepene om hverandre. Følgene av dette er at en avtale som kalles spotpris i praksis kan være en innkjøpsprisavtale. Hvis du ikke er obs på vilkårene i avtalen, kan du ende med å betale mer enn nødvendig med en innkjøpsprisavtale forkledd som en spotprisavtale.

Les vilkårene for strømabonnementet og se om du finner ordene «veid» eller «vektet». Hvis de blir brukt i vilkårene, er det i praksis en innkjøpsprisavtale – uansett hvilket navn leverandøren har gitt avtalen. En ekte spotprisavtale er ikke vektet på noe som helst vis.

Undersøk markedet jevnlig

Med unntak av fastprisavtaler med bindingstid, bruker strømleverandørene ofte lokketilbud eller kampanjeperioder som varer i én måned eller to, for så å skru opp prisen. Hvis du ikke er på hugget i slike situasjoner, kan du sitte igjen med en høyere strømregning enn du ville fått av konkurrentene – selv om du bestilte det billigste strømabonnementet som var tilgjengelig for en måneds tid siden.

Derfor er det en god idé å holde jevnlig oversikt over strømavtalene på markedet og bytte så fort du finner en billigere enn den du har i dag. Vi tør påstå at det ikke kan gjøres enklere og raskere enn i sammenligningen vår, og det kan spare deg for mange penger i løpet av et helt år.

Sett på et varsel på telefonen din, for eksempel hver måned, slik at du husker å ta en rask titt etter beste avtale. Det eneste du trenger å gjøre er å velge det billigste strømabonnementet i oversikten vår, og deretter ordner det nye strømselskapet resten for deg.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge