Solcellepanel til hytte

Solcellepanel på hytta: Dette må du vite

Vurderer du solceller på taket eller veggen? I denne artikkelen svarer vi på de vanligste spørsmålene om solceller til hytte.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19.11.2019

Å eie en hytte uten innlagt strøm betyr ikke lenger at du ikke kan lade mobilen eller sette på en oppvaskmaskin i ny og ne. Med solcellepanel på hytta kan du nemlig produsere nok strøm til at du kan heve komfortnivået på hytta, enten du setter solceller på taket eller på veggen.

Hvor mye strøm kan produseres?

Hva er et solcelleanlegg?

Når det er snakk om solcellepanel mener man ofte solcelleanlegg.

For å få strøm til hytta er det ikke nok med solcellepanel, man trenger et solcelleanlegg.

Et solcelleanlegg består av:

  • Solcellepanel som tar imot solstråler
  • Festemateriell til panel(ene)
  • Kabler som kobler solcellepanelene sammen
  • Laderegulator som gir riktig ladespenning
  • Strømledning til sikringsskapet
  • Batteribank som kan lagre strømmen

Med solcellepanel på hytta er det mulig å sette opp større anlegg som kan gi deg samme strømnivå som du har hjemme. Men det er også mulig å kjøpe mindre anlegg, som kun gir strøm til et par elektriske apparater.

Før du velger hvilket anlegg du skal kjøpe, er det derfor viktig å kartlegge behovet ditt.

Med de større anleggene er det mulig å bruke flere apparater samtidig. Dette betyr at du f.eks. kan vaske tøy i vaskemaskinen samtidig som du trakter kaffe, støvsuger og ser på tv.

Med noen av de mindre anleggene er det kanskje bare mulighet for å bruke et par mindre apparater samtidig eller en ting av gangen.

Skal du legge nytt tak? Les også: Alt om solcelletakstein

Strømleveransen avhenger av solcellepanelets makseffekt og anleggets batterikapasitet, så ta et bevisst valg på dette ut ifra ditt eget strømbehov.

Ettersom oppvarming er den største utgiften i norske husstander så er det kanskje naturlig å bruke solcelleanlegget til å varme opp hytta, men dette anbefales ikke. Dette frarådes blant annet fordi solcellene ofte produserer minst kraft når du trenger oppvarming mest.

Derfor er det bedre å velge en alternativ kilde til oppvarming, og heller bruke strømmen fra solcellene til å øke hyttekomforten på andre måter.

Hvor mye koster solcellepanel?

Et solcelleanlegg koster vanligvis mellom 10 000 og 130 000 kroner, inkludert installasjon. Prisen avhenger selvfølgelig av hvor stort anlegget er.

Heldigvis er det mulig å søke om støtte fra ulike instanser. Dette kan være med på å redusere startkostnadene, sørlig til større solcelleanlegg. Blant annet Enova eller kommunen som hytta din befinner seg i kan gi støtte til installasjon av solcellepanel.

Strøm uten nettleie

Når du installerer solcellepanel på taket eller på hytteveggen går strømmen rett fra anlegget og inn til hytta di. Ettersom strømmen ikke reiser gjennom kraftnettet trenger du da heller ikke å betale nettleie eller kraftkostnader for strømmen fra solcellene.

Vil du ha billigere strøm hjemme? Fyll ut skjemaet på denne siden og få tilbud fra flere leverandører.

Den største kostnaden forbundet med solcellepanel til hytte er altså selve installasjon av anlegget. Dersom du ønsker å minimere allerede eksisterende strømutgifter kan det derfor ta lang tid før du sparer inn installasjonskostnaden.

Ønsker du imidlertid kun å få tilgang til enkle elektriske produkter på en hytte som i utgangspunktet ikke har innlagt strøm, vil du mest sannsynlig bli raskt fornøyd med et solcellepanel.

Solcelleanlegg kan kjøpes via flere strømleverandører, eller av uavhengige selgere. De kan gi deg tilbud på installasjonspakker, så du slipper å kjøpe alle delene selv.

Funker solceller virkelig i Norge?

Bilde av en hytte med solcellepanel
Solcellepanel kan plasseres på ulike steder, men det aller viktigste er at du setter dem på et solfylt sted uten skygge.

Mange lurer på om solenergi kan fungere i Norge. Vi bor jo tross alt i et land med mye mørketid, regn og snø. Men plasserer du solcellene riktig, kan du bli overrasket over hvor mye energi som produseres via solcellene.

Vi har særlig to faktorer som gjør at solcellepanelene fungerer annerledes her enn i sørligere land, nemlig snø og kulde.

Mens snøen reflekterer sollyset og forsterker antallet solstråler som treffer solcellepanelene, bidrar kulda til at solcellepanelet lekker mindre strøm per solstråle. Dette bidrar til at solenergiens potensial er større enn man kanskje først antar.

Undersøkelser viser dessuten at Sør-Norge har like stor solinnstråling som Sverige, Danmark og sentrale deler av Tyskland. Det betyr at potensialet for utnyttelse av solenergi er like stor i Sør-Norge som i flere andre land som bruker solenergi.

Samtidig påvirkes solinnstrålingen av breddegradene, årstid, døgnvariasjoner og andre lokale værforhold. En sammenligning mellom flere norske byer viser derfor at potensialet er høyest lengst sør i landet og minsker jo lenger nord du kommer. Du kan lese mer om dette på NVEs sider om solenergi.

Plasser solcellene riktig for best effekt

Det aller viktigste er for utnyttelsen av solenergi er at du plasserer solcellene riktig:

  • Solcellepanel bør plasseres mot sør, på det mest solfylte stedet på taket.
  • Henger du solcellene på veggen, avhenger den optimale vinkelen av når du ønsker mest strøm.
  • Hovedregelen er at paneler som er montert i 45 graders vinkel fanger opp mest solstråler om sommeren, mens en loddrett plassering samler opp flest solstråler om vinteren.
  • Har du solcellepanelene på taket, kan de selvfølgelig bli dekket av snø i vinterhalvåret. Som regel er det ikke nødvendig å måke snøen, da den ofte glir lett av panelene som er montert i vinkel. Det kan likevel hende at du må måke av snøen når det kommer store mengder nedbør på kort tid.

Før du kjøper et solcelleanlegg er det også lurt å forhøre seg med en elektroingeniør for å høre om hytta di er egnet til solenergiproduksjon.

Hvor store solcellepanel trenger jeg?

Et solcelleanlegg består av solcellepaneler som lager strøm og en batteribank som lagrer denne strømmen. Batteribanken skal kunne levere nok strøm til forbruket ditt mens du er på hytta, samtidig solcellepanelene bør klare å lade opp batteribanken til neste gang du besøker hytta.

Dette betyr at batteribanken må være stor hvis du skal bruke mye strøm når du er på hytta, og at panelene må være store dersom du besøker hytta ofte. Bruker du f.eks. hytta ofte, uten at du bruker altfor mye strøm, kan panelene være store, men batteribanken mindre.

Bruker du oftest hytta i helger, pleier man å si at et 80W solpanel er stort nok til å produsere strøm i ukene fra februar til slutten av oktober. Om hytta brukes like ofte i løpet av vinteren, bør du enten sette opp flere solcellepaneler, eller bruke andre strømkilder som f.eks. et strømaggregat.

Les også: Spar miljøet ved å produsere strøm selv

Bruker du hytta kun i ferier, vil et solcellepanel ha god tid til å lade opp batteriene mellom hvert besøk. Det betyr at du kan sette opp et mindre solcellepanel, på f.eks. 65W.

Det kan likevel være lurt å investere i et større batteri, som kan lagre en god mengde strøm mens du ikke bruker hytta. Er du på hytta hele sommerferien, bør du installere et solcellepanel som kan produsere nok strøm til det daglige forbruket ditt. Dette kan f.eks. være på 130W.

Flere av de ulike leverandørene har oppsett for beregning av solcelleanlegg. Sjekk f.eks. ut Sunwind eller 2 Soler, som begge forklarer hvordan du kan dimensjonere et solcelleanlegg ut ifra dine behov.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kundeservice

Kundeservice

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Elbillader

Solceller

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge