Solcellepanel til hytte

Solcellepanel på hytta: Dette må du vite

Vurderer du solceller på taket eller veggen? Les videre for å få svar på de vanligste spørsmålene rundt solceller til hytte.

Å eie en hytte uten innlagt strøm betyr ikke lenger at du ikke kan lade mobilen eller sette på en oppvaskmaskin i ny og ne. Med solcellepanel på hytta kan du nemlig produsere nok strøm til at du kan heve komfortnivået på hytta din, enten du setter solceller på taket eller på veggen.

Hva er et solcelleanlegg?

Ofte snakker vi om solcellepanel, når vi egentlig mener solcelleanlegg.

For at du faktisk skal få strøm inn i hytta trenger du nemlig mer enn bare solcellepanel – du må bygge et solcelleanlegg.

Et slikt solcelleanlegg består av:

  • – Solcellepanel som tar imot solstråler
  • – Festemateriell til panel(ene)
  • – Kabler som kobler solcellepanelene sammen
  • – Laderegulator som gir riktig ladespenning
  • – Strømledning til sikringsskapet
  • – Batteribank som kan lagre strømmen

Solcelleanlegg kan kjøpes via flere strømleverandører, eller av uavhengige selgere. De kan gi deg tilbud på installasjonspakker, så du slipper å kjøpe alle delene selv.

Hvor mye strøm kan produseres?

Med solcellepanel på hytta er det mulig å sette opp større anlegg som kan gi deg samme strømnivå som du har hjemme. Men det går også an å kjøpe mindre anlegg, som kun gir strøm til et par elektriske apparater.

Før du velger hvilket anlegg du skal kjøpe, er det viktig å kartlegge behovet ditt.

Med de større anleggene er det mulig å bruke flere apparater samtidig. Dette betyr at du f.eks. kan vaske tøy i vaskemaskinen samtidig som du trakter kaffe, støvsuger og ser på tv. Med noen av de mindre anleggene kan du bare bruke et par mindre apparater samtidig.

Strømleveransen avhenger av solcellepanelets makseffekt og anleggets batterikapasitet, så ta et bevisst valg på dette ut ifra ditt eget strømbehov.

Det anbefales heller ikke å bruke solcellepanel til oppvarming av hytte. Dette frarådes blant annet fordi solcellene ofte produserer mindre kraft når du trenger oppvarming mest.

Derfor er det bedre å velge en alternativ oppvarmingsmetode, slik at du er sikker på at du kan holde deg varm gjennom hele vinteren.

Hvor mye koster solcellepanel?

Et solcelleanlegg koster vanligvis mellom 10 000 og 130 000 kroner, inkludert installasjon. Prisen avhenger selvfølgelig av hvor stort anlegget er.

Heldigvis er det mulig å søke om støtte fra ulike instanser, noe som minsker kostnadsbeløpet på de større solcelleanleggene. Blant annet Enova eller kommunen som hytta din befinner seg i kan gi støtte til installasjon av solcellepanel.

Når du installerer solcellepanel på taket eller på hytteveggen går strømmen rett fra anlegget og til hytta din. Dette betyr at strømmen ikke reiser gjennom kraftnettet. Da trenger du heller ikke å betale nettleie eller kraftkostnader for strømmen fra solcellene.

Er du fornøyd med strømavtalen du har hjemme? Fyll ut skjemaet på denne siden og få tilbud fra flere leverandører.

Den største kostnaden forbundet med solcellepanel til hytte er dermed selve installasjon av anlegget. Dersom du ønsker å minimere allerede eksisterende strømutgifter kan det derfor ta lang tid før du sparer inn installasjonskostnaden.

Ønsker du imidlertid kun å få tilgang til enkle elektriske produkter på en hytte som i utgangspunktet ikke har innlagt strøm, vil du mest sannsynlig bli raskt fornøyd med et solcellepanel.

Funker solceller virkelig i Norge?

Solcellepanel til hytte
Solcellepanel kan plasseres på ulike steder, men det aller viktigste er at du setter dem på et solfylt sted uten skygge.

Mange lurer på om solenergi kan fungere i Norge. Vi bor jo tross alt i et land med mye mørketid, regn og snø. Men plasserer du solcellene riktig, kan du bli overrasket over hvor mye energi som produseres via solcellene.

Vi har blant annet to faktorer som gjør at solcellepanelene fungerer annerledes her enn i sørligere land, nemlig snø og kulde.

Mens snøen reflekterer sollyset og forsterker antallet solstråler som treffer solcellepanelene, bidrar kulda til at solcellepanelet lekker mindre strøm per solstråle. Dette bidrar til at solenergiens potensial er større enn man kanskje først antar.

Undersøkelser viser i tillegg at Sør-Norge har like stor solinnstråling som Sverige, Danmark og sentrale deler av Tyskland. Det betyr at potensialet for utnyttelse av solenergi er like stor i Sør-Norge som i flere andre land som bruker solenergi.

Samtidig påvirkes solinnstrålingen av breddegradene, årstid, døgnvariasjoner og andre lokale værforhold. En sammenligning mellom flere norske byer viser derfor at potensialet er høyest lengst sør i landet, og at muligheten for utnyttelse av solenergi minsker jo lenger nord du kommer. Du kan lese mer om dette på NVEs sider om solenergi.

Plasser solcellene riktig

Det aller viktigste er for utnyttelsen av solenergi er at du plasserer solcellene riktig:

  • Solcellepanel bør plasseres mot sør, på det mest solfylte stedet på taket.
  • Henger du solcellene på veggen, avhenger den optimale vinkelen av når du ønsker mest strøm. Hovedregelen er at paneler som er montert i 45 graders vinkel fanger opp mest solstråler om sommeren, mens en loddrett plassering samler opp flest solstråler om vinteren.
  • Har du solcellepanelene på taket, kan de selvfølgelig bli dekket av snø i vinterhalvåret. Som regel er det ikke nødvendig å måke snøen, da den ofte glir lett av panelene som er montert i vinkel. Det kan likevel hende at du må måke av snøen når det kommer store mengder nedbør på kort tid.
  • Det kan være lurt å kontakte en elektroingeniør for å høre om hytta din er egnet til solenergiproduksjon.

Hvor store solcellepanel trenger jeg?

Et solcelleanlegg består av solcellepaneler som lager strøm og en batteribank som lagrer denne strømmen. Batteribanken skal kunne levere nok strøm til forbruket ditt mens du er på hytta, samtidig solcellepanelene bør klare å lade opp batteribanken til neste gang du besøker hytta.

Dette betyr at batteribanken må være stor hvis du skal bruke mye strøm når du er på hytta, og at panelene må være store dersom du besøker hytta ofte. Bruker du f.eks. hytta ofte, uten at du bruker altfor mye strøm, kan panelene være store, men batteribanken mindre.

Bruker du oftest hytta din i helger, pleier man å si at et 80W solpanel er stort nok til å produsere strøm i ukene fra februar til slutten av oktober. Om hytta brukes like ofte i løpet av vinteren, bør du enten sette opp flere solcellepaneler, eller bruke andre strømkilder som f.eks. et strømaggregat.

Les også: Spar miljøet ved å produsere strøm selv.

Bruker du hytta kun i ferier, vil et solcellepanel ha god tid til å lade opp batteriene mellom hvert besøk. Det betyr at du kan sette opp et mindre solcellepanel, på f.eks. 65W. Det kan likevel være lurt å investere i et større batteri, som kan lagre en god mengde strøm mens du ikke bruker hytta. Er du i tillegg på hytta hele sommerferien, bør du installere et solcellepanel som kan produsere nok strøm til ditt daglige forbruk. Dette kan f.eks. være på 130W.

Flere av de ulike leverandørene har oppsett for beregning av solcelleanlegg. Sjekk f.eks. ut Sunwind eller 2 Soler, som begge forklarer hvordan du kan dimensjonere et solcelleanlegg ut ifra dine behov.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge