Produsere egen strøm
Hvorfor ikke utnytte solen for å produsere din egen strøm?

Spar miljøet ved å produsere strøm selv

Lyst til å bidra til en grønnere verden og gjøre strømbruk litt morsommere? Da kan produksjon av egen strøm være løsningen for deg.

De siste årene har flere oppdaget muligheten for å produsere sin egen strøm, som oftest ved hjelp av solcelleanlegg. Under har vi samlet noen tips til deg som går med en drøm om å utnytte solenergi til produksjon og salg av strøm selv.

Slik går du fram

  • Kontakt en elektroinstallatør for å være sikker på at huset eller hytta er egnet for solenergiproduksjon.
  • Spør kommunen din om du må søke for å installere solcelleanlegg.
  • Husk at du også bør kommunisere godt med nettselskapet ditt før du installerer, slik at anlegget oppfyller alle krav hvis du skulle ønske å selge overskuddsstrøm (les mer om salg av strøm lenger ned i artikkelen).

Du kan kjøpe solcelleanlegg via flere strømleverandører, eller av uavhengige selgere. De kan ofte gi deg tilbud på såkalte nøkkelferdige solcelleanlegg, som vil si en pakke med alt du trenger til installasjonen, slik at du slipper å holde oversikt og kjøpe alle delene selv. Selve installasjonen må utføres av en elektriker.

Produsere egen strøm
Husk at du kan søke om støtte hvis du installerer eget solcelleanlegg.

Støtte til installasjon

Til sammen vil et solcelleanlegg koste deg mellom 40.000 og 130.000 kr (inkludert installasjon), avhengig av størrelsen på anlegget. Jo større kapasitet anlegget har, desto mer støtte kan du få fra Enova.

Før du søker støtte fra Enova er det imidlertid verdt å undersøke om kommunen du bor i har egne støtteordninger. I noen tilfeller kan nemlig de kommunale støtteordningene gi mer støtte enn Enova. Dette har blant annet vært tilfellet i Oslo kommune.

Kostnader spart

Når du bruker egenprodusert strøm, går strømmen rett fra anlegget ditt til huset. Strømmen går naturligvis ikke via kraftnettet, og du slipper å kjøpe strøm fra et kraftselskap, og dermed betaler du verken nettleie eller kraftkostnader for den egenproduserte strømmen.

Det eneste du betaler for er installasjonen av solcelleanlegget. Det skal imidlertid sies at det ofte tar mange år før du tjener inn installasjonskostnadene i sparte strømutgifter. I stedet får du betalt ved å bidra positivt til miljøet og kanskje få utløp for interessen for teknologi og duppeditter.

Vil du spare miljøet og spare penger, men har ikke lyst til å produsere din egen strøm? Les 12 gode tips til strømsparing!

Er det effektivt med solceller i Norge?

Flere er skeptiske til om solenergiproduksjon er smart i et land med få soldager, mye skyer og nedbør. Det er tross alt direkte solstråler som produserer strømmen, og da blir det vel ikke mange dager til sammen i løpet av et år som gir produksjon?

Mange som installerer solcelleanlegg blir imidlertid overrasket over hvor mye energi det produserer. Du bør selvfølgelig plassere solcellepanelene mot sør, på det mest solfylte stedet på taket. Henger du dem på veggen i stedet, er det en hovedregel at paneler montert med 45 graders vinkel fanger opp flest solstråler om sommeren, mens loddrett plassering samler opp mest solstråler i vinterhalvåret. Selv på dager som er lett overskyet, vil de svake strålene fra solen fanges opp.

Snødekte solcellepaneler vil også hindre strømproduksjon. Det skal imidlertid ikke være nødvendig å måke snøen, da den glir forholdsvis lett av glass-panelene om de er montert i bratt vinkel. Kommer det store mengder snø på kort tid må du i verste fall ikke gjøre mer enn å børste av snøen.

Produsere egen strøm
Snø kan skape problemer for solcelleanlegget, men vinteren i Norge kan også ha positiv innvirkning på produksjon av solenergi.

Refleksjonene fra snøen rundt solcelleanlegget kan faktisk også hjelpe på strømproduksjonen. I tillegg gjør det kalde klimaet i Norge at solcellepanelene har mindre lekkasje – som dermed, enkelt forklart, gir oss i Norge mer strøm per solstråle – enn i områder med varmere temperaturer.

Selge strøm: Hva må du gjøre?

Du må sørge for at et par ting er på plass før du kan begynne å selge strøm:

  • Installere solcelleanlegg.
  • Bli plusskunde i nettselskapet ditt.
  • Sørge for å ha en digital strømmåler (AMS) installert, slik at kraftselskapet kan lese av strømmen for deg.
  • Velge kraftselskap som kan kjøpe overskuddsstrømmen (og ev. levere strøm til deg når du trenger det).

Usikker på hvilken kraftleverandør som er billigst? Fyll ut skjemaet øverst på høyre side for å få tilbud fra flere strømleverandører der du bor.

De fleste kraftselskapene på markedet ønsker å kjøpe strømmen din, og de betaler deg som regel spotpris. Grensen for hvor mye strøm du kan selge er 100 kW, noe som tilsvarer omtrent 650 m² solcellepanel totalt.

Må du betale nettleie når du selger strøm?

Fra januar 2017 er du fritatt for "andre fastledd" av innmatingstariffen for strømmen du selger som plusskunde. Du er derfor bare omfattet av energileddet.

Energileddet er enten negativt eller positivt. Et negativt energiledd betyr at nett-tapet reduseres, og du får penger for hver kWh du mater ut i nettet, normalt inntil 5 øre/kWh. Energileddet kan også være positivt, og da vil du måtte betale for strømmen du mater inn i nettet, normalt inntil 5 øre/kWh. Nettselskapet beregner energileddet for deg ut fra fastsatte regler.

All strøm du eventuelt må kjøpe, betaler du nettleie for, akkurat slik du er vant til.

Les mer om nettleie her.

Få mer utbytte av egen strøm med et batteri?

Sitter du igjen med mye overskuddsstrøm, kan du velge å installere et batteri. Da kan du lagre energi du ikke bruker, i stedet for å selge til et kraftselskap.

Hvis du f.eks. har spotpris-avtale med kraftselskapet, koster det gjerne mest for deg å kjøpe strøm på morgenen og kvelden. Solcelleanlegget produserer gjerne mest strøm på dagtid, da det er billigst for deg å kjøpe strøm fra kraftselskapet, samtidig som du kanskje trenger minst strøm akkurat på denne tiden. Har du et batteri, kan du lagre egen strøm på dagtid (når produksjonen er størst og det koster minst å kjøpe strøm), for så å bruke av denne lagrede strømmen på morgen og kveld.

Du bør teste solcelleanlegget en stund og se hvor mye det klarer å produsere, før du eventuelt installerer et slikt batteri, ettersom de er kostbare. Det er dumt å investere i et batteri dersom anlegget ikke klarer å produsere mer energi enn du bruker.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge