Bilde av en kvinne i en solnedgang med ryggen til

Slik produserer du egen strøm med solceller

Produserer du egen strøm selv, kan du både kutte strømregningen og bidra til en grønnere verden.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 31.10.2023
Innhold

De siste årene har flere oppdaget muligheten for produksjon av egen strøm, som oftest ved hjelp av solcelleanlegg. Om du går med en drøm om å utnytte solenergi til produksjon og salg av strøm, kan du lese tipsene våre under.

Hvordan starte med å produsere egen strøm?

  1. Kontakt en elektroinstallatør for å være sikker på at huset eller hytta er egnet for solenergiproduksjon.
  2. Spør kommunen din om du må søke for å installere solcelleanlegg.
  3. Husk at du også bør kommunisere godt med kraftselskapet ditt før du installerer, slik at anlegget oppfyller alle krav hvis du skulle ønske å selge overskuddsstrøm

Du kan kjøpe solcelleanlegg av uavhengige selgere, eller gjennom strømleverandører. De kan ofte gi deg et tilbud på ferdige solcelleanlegg, eller så du kan bruke Solceller.no for å hente inn tilbud.

Et ferdig solcelleanlegg er en pakke med alt du trenger til installasjonen. Da slipper du å lete fram og kjøpe alle delene du trenger. Selve installasjonen må utføres av en elektriker.

Bilde av solcellepanel
Husk at du kan søke om økonomisk støtte hvis du installerer eget solcelleanlegg.

Hvor mye koster solcelleanlegg?

Et solcelleanlegg vil totalt sett koste mellom 40 000 og 150 000 kroner inkludert installasjon, avhengig av størrelsen på anlegget. Så det er ikke til å komme bort fra at det er en betydelig startkostnad.

Da er det greit å vite at det finnes støtteordninger, enten fra Enova, eller fra kommunen du bor i. Fra Enova kan du få opptil 32 500 kr i støtte når du installerer et solcellepanel. Mottar du støtte fra Enova, kan du ikke få støtte fra andre offentlige ordninger.

Derfor er det lurt å sjekke støtteordninger i kommunen du bor i. I enkelte tilfeller kan de kommunale støtteordningene gi mer støtte enn Enova. Dette har blant annet vært tilfellet i Oslo kommune.

Les også: Hvor mye koster solcellepanel?

Solceller kutter strømregningen

Bruker du egenprodusert strøm, går strømmen direkte fra anlegget ditt til strømkontaktene i huset. Siden strømmen er egenprodusert, slipper du både å kjøpe strøm fra en leverandør og betale nettleie.

Det eneste du betaler for, er installasjonen av solcelleanlegget. Det tar som regel flere år før du tjener inn installasjonskostnadene i sparte strømutgifter. Inntil installasjonskostnadene er tjent inn, får du «betalt» ved å bidra positivt til miljøet, og kanskje muligheten til å få utløp for teknologiinteressen.

Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket

Er det effektivt med solceller i Norge?

Ja, det kan være effektivt med solceller i Norge. Dette varierer på plasseringen av solcellepanelene, og hvilken årstid vi befinner oss i.

Mange tviler på hvor effektivt solceller er i Norge. Det er ikke så rart når vi er et land med få soldager, mye skyer og nedbør. Likevel blir flere overrasket over hvor mye energi solcelleanlegget faktisk produserer etter installasjon i Norge.

Bilde av snøfnugg
Snø kan skape problemer for solcelleanlegget, men vinteren i Norge kan også ha positiv innvirkning på produksjon av solenergi.

Har du solcellene på taket, er det mest sol på sørvendte tak. Likevel er det lurt å sjekke om det er noe vegetasjon rundt som skaper skygge på taket.

Velger du å ha solceller på veggen istedenfor, er det en hovedregel om at panelene monteres med 45 graders vinkel for å fange opp mest sol på sommeren. På vinterhalvåret fanger panelene solstrålene best med loddrett plassering.

I vinterhalvåret vil også refleksjoner fra snøen bidra med strømproduksjonen. Siden klimaet i Norge er kaldt, blir det mindre varmelekkasje i solcellepanelene. Det betyr at vi kan produsere mer strøm enn i områder der temperaturen er høyere.

Hvordan selge strøm?

Vurderer du produksjon av strøm for å selge, er det praktiske ting du må få på plass før du kan begynne. Du må:

  1. Installere solcelleanlegget.
  2. Bli plusskunde hos strømleverandøren din, som også kan levere strøm til deg når du trenger det.
  3. Sørge for å ha en digital strømmåler (AMS) installert, slik at nettselskapet kan lese av strømmen for deg.

De fleste kraftselskaper på markedet ønsker å kjøpe strømmen din. Som regel betaler de deg spotpris for strømmen du selger, som kort forklart er det samme som markedsprisen det øyeblikket du selger strømmen.

Les også: Tjen penger på overskuddsstrømmen din

Grensen for hvor mye strøm du kan selge som plusskunde er 100 kW, noe som tilsvarer omtrent 650 m² solcellepanel totalt.

Må du betale nettleie når du selger strøm?

Det er lite sannsynlig at du som plusskunde må betale nettleie når du selger strøm. Dette skjer kun om du selger mer enn 100 kW strøm. Da må du i 2023 betale et fastledd for innmating på 1,36 øre/kWh uten moms.

Som plusskunde er du omfattet av energileddet. Energileddet er enten negativt eller positivt. Et negativt energiledd betyr at nettapet reduseres, og du får penger for hver kWh du mater ut i nettet. Du bruker altså mindre strøm enn det du produserer.

Energileddet kan også være positivt, og da vil du måtte betale for strømmen du mater inn i nettet. Dette er fordi du bruker mer strøm enn det du produserer.

Nettselskapet beregner energileddet for deg ut fra fastsatte regler. All strøm du eventuelt må kjøpe, betaler du nettleie for, akkurat slik du er vant til.

Les også: Dette er fordelene og ulempene med solceller

Få mer utbytte av egen strøm med et batteri?

Sitter du igjen med mye overskuddsstrøm, kan du velge å installere et batteri. Da kan du lagre energi du ikke bruker, i stedet for å selge til et kraftselskap.

Hvis du eksempelvis har en spotprisavtale med kraftselskapet, koster det gjerne mest for deg å kjøpe strøm på morgenen og kvelden. Solcelleanlegget produserer som regel mest strøm på dagtid når du bruker minst strøm og det er billigst å kjøpe strøm.

Har du et batteri, kan du lagre egen strøm på dagtid når produksjonen er størst og det koster minst å kjøpe strøm, for så å bruke av denne lagrede strømmen på morgen og kveld.

Det er lurt å teste solcelleanlegget en stund for å se hvor mye det klarer å produsere, før du eventuelt installerer et slikt batteri da de er kostbare. Det er dumt å investere i et batteri dersom anlegget ikke klarer å produsere mer energi enn du bruker i utgangspunktet.

Les også: Trenger du å koble solcellene til batteri?

Få tilbud på solceller

Få drømmen din oppfylt med å produsere egen strøm ved hjelp av solenergi. Fyller du skjemaet på siden vår kan du enkelt få flere tilbud på solcelleanlegg.

Da slipper du å lete etter leverandørene for å få tilbud på egen hånd, og du kan helt enkelt sammenligne flere tilbud før du velger et som passer behovene dine.

Fyll ut skjemaet nå!