Strømavtale Strøm Kraftselskap Kraftleverandør

Velg riktig strømavtale

Hvilken strømavtale er best av spotpris, variabel pris og fastpris? Her kan du lese mer om fordelene og ulempene med de ulike strømavtalene

De tre vanligste strømavtalene i Norge er spotpris/innkjøpspris, variabel pris og fastpris. Etter innføringen av Elhub i 2019 har strømleverandørene også begynt å tilby timespotavtaler.

Hvilken type avtale du bør velge kommer an på preferansene dine og om du er avhengig av forutsigbarhet i økonomien eller ikke. I tillegg kan strømforbruket ditt gjennom året ha noe å si for hvilken avtale du bør velge.

Hva passer deg best?

Sover du best om natten når du vet nøyaktig hvor mye utgifter du har hver måned, eller kan du overleve en uforutsigbar økonomi hvor du må betale mye noen måneder og mindre andre?

1) Forutsigbar økonomi er viktigst

Dersom det betyr mest for deg at du har full kontroll på utgiftene dine fra måned til måned, bør du velge fastpris. Samtidig må være klar over at strømselskapene tar seg ekstra betalt for å sitte med all risikoen knyttet til svingningene på kraftbørsen.

Fastpris har mange år vist seg å være den dyreste avtalen i gjennomsnitt, men noen ganger kan den også bli den billigste. Nettopp dette var tilfelle i 2016. Det skjer gjerne dersom det blir uforutsett mangel på vannkraft, eller hvis vinteren blir kaldere enn strømselskapene har ventet. Da kan fastprisen strømleverandøren har satt være lav i forhold til kraftprisen du må betale ved spotpris eller variabel pris.

Les også: 12 gode tips til hvordan du kan spare strøm.

2) Billigste strømavtale på sikt er viktigst

De senere årene er det spotpris som i gjennomsnitt har vært billigste strømavtale på årsbasis. Du må regne med å få strømregninger som varierer mye fra måned til måned, men dersom uforutsigbarhet ikke skremmer deg, er det antagelig spotpris som passer deg best.

Strømavtale Strøm Strømpris Spotpris Variabel pris Fastpris
Spotpris er den mest populære strømavtalen i Norge i dag.

Er du mye bortreist i vinterhalvåret, eller fyrer mest med ved i stedet for å bruke strøm, er det ekstra gunstig med spotpris. Fordi kraftprisene er på sitt høyeste på denne tiden av året, slipper du unna brorparten av strømutgiftene og du nyter godt av de lave prisene i sommerhalvåret.

Ønsker du en billig avtale, og har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, kan du i tillegg vurdere å gå for en timespotavtale. Merk at en slik avtale kun er billig hvis du bruker strøm i tidsrom hvor strømprisen er lav.

Har du ikke mulighet til å bruke strøm utenom vanlige tidsrom for strømforbruk – strømprisen er for eksempel høy på morgenen før jobb eller på ettermiddagen når alle bruker strøm for å lage middag – bør du heller gå for en spotpris- eller innkjøpsprisavtale.

3) Pris og forutsigbar økonomi er like viktig

Hvis du synes det er fint å ha en forutsigbar økonomi, men også vil nyte godt av nedgang i strømprisene på sommerhalvåret, kan variabel strømpris være et alternativ for deg. Du får noe mer forutsigbarhet enn ved spotprisavtalen, men det er mer fleksibelt enn en fastpris-avtale, f.eks. ved at du kan bytte strømleverandør når som helst.

Ulempen er at det i gjennomsnitt som regel koster mer for variabel pris enn for spotpris.

Ikke betal for mye. Fyll ut tilbudsskjemaet på denne siden og la strømleverandørene konkurrere om å gi deg den beste strømavtalen.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge