Lysslynge sommer

Ofte stilte spørsmål om strøm

Her finner du svarene på noen av de mest vanlige spørsmålene som stilles om strøm, strømavtaler og strømmarkedet.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 06.01.2020

Strøm, strømpriser og strømavtalerMå jeg ha en strømavtale?

Nei, du må ikke ha en egen strømavtale, men du vil spare mye på å ha det.
Selv om du ikke har en strømavtale er nettselskapet ditt pliktig til å levere strøm til deg. De er imidlertid også pålagt å kreve en høyere pris enn normalt.

Ved å tegne strømavtale får du altså billigere strømregning, og du kan også velge om du eksempelvis vil kjøpe kun fornybar strøm, kun fra vannkraft eller kun lokalprodusert strøm.

Les mer: Leveringsplikt på strøm

Hvilke typer strømavtaler finnes?

De mest vanlige strømavtalene er spotpris, fastpris og variabel pris. Disse tre avtaleformene har ulike undervarianter som varierer mellom de forskjellige leverandørene. For å vite nøyaktig hvilken type avtale du inngår, er det derfor viktig å lese vilkårene før du tegner strømabonnement.

Les også: Velg beste strømavtale for deg

Hva er forskjellen mellom spotpris og innkjøpspris?

Spotpris- og innkjøpsprisavtaler er relativt like, men de har to store forskjeller mellom seg:

  1. Spotpris gir deg den gjennomsnittlige markedsprisen (det strømleverandørene kjøper strømmen for) som settes av Nord Pool.
    Innkjøpspris er på sin side et vektet gjennomsnitt av markedsprisen. Det vil si at de tar med i beregningen hvilken tid på døgnet strømforbruket er størst (og strømprisen er på sitt dyreste).
  2. Innkjøpsprisavtaler tar gjerne et ekstra påslag på kraftprisen, i tillegg til det vanlige påslaget du får med andre avtaler tilknyttet spotpris.

Innkjøpsprisavtaler er altså dyrere enn spotprisavtaler.

Avtaleformer er ikke regulerte. Det vil si at strømleverandørene i stor grad står fritt til å bruke begrepene som de selv ønsker. Avtalevilkårene trenger derfor ikke matche navnet på avtalen. Det vil si at det er viktig å lese vilkårene nøye før du inngår en avtale.

Bør jeg bestille en timespotavtale?

Hvis du bruker strøm når ikke alle andre bruker den, bør du bestille timespotavtale.

Timespot innebærer at du betaler den faktiske markedsprisen som gjelder i perioden du bruker strømmen. Markedsprisen settes av kraftbørsen Nord Pool og er den samme som strømleverandørene kjøper strøm for.

Markedsprisen er på sitt dyreste når det er høyt forbruk, så timespot vil kun lønne seg om du hovedsakelig bruker strøm når folk flest ikke gjør det.

Husk å tenke brannsikkerhet fremfor lav strømpris – unngå eksempelvis lading og bruk av tørketrommel om natten når du ikke kan lett kan oppdage brann.

Les mer: Timespot

Når er det smart å bestille fastprisavtale?

Hvis økonomien din ikke tåler store svingninger bør du vurdere en fastprisavtale ettersom den gir en forutsigbar strømregning.

Fastpris betyr at du betaler samme pris per kWh du bruker helt uavhengig av svingningene i markedet. Strømregningene vil likevel variere hver måned ut fra hvor stort strømforbruket ditt er og hvor mange kWh du bruker hver måned.

Historisk sett er fastpris den dyreste avtaleformen, men mange bestiller den likevel fordi den gir mest forutsigbarhet i hverdagen.

Er variabel pris noe for meg?

Variabel pris kan være et godt valg hvis du ønsker å følge markedsprisen, men med mer forutsigbarhet enn spotprisavtaler.

Med variabel pris fastsetter strømleverandørene kWh-prisen basert på markedspris og estimater for utviklingen av markedet. Ønsker de å endre kraftprisen må de gi beskjed 2 uker i forveien.

Det betyr i praksis at du beholder samme kraftpris i 14 dager om gangen.

Les mer: Variabel strømpris

Bør jeg tegne en strømavtale med «vintertrygghet»?

Vinteren er vanligvis den årstiden med den dyreste strømprisen. Derfor tilbyr kraftleverandørene gjerne avtaler med «vintertrygghet».

Det vil si fastprisavtale med kort bindingstid, vanligvis fra oktober til og med mars (6 måneder). Resten av året kan du bestille en hvilken som helst annen strømavtale.

Med andre ord kan du få forutsigbarhet i løpet av den ekstra usikre vintertiden, mot at du betaler en litt høyere fastpris enn det som er antatt at markedsprisen skal ligge på.

Hva påvirker strømprisen?

Strømprisen påvirkes av tilbud og etterspørsel, som igjen påvirkes av en rekke faktorer – så vel globale og nasjonale som regionale og lokale.

Strømprisen bestemmes på kraftbørsen Nord Pool og varierer fra time til time.

Les mer: Slik bestemmes dagens strømpris

Hva er fornybar, grønn, bærekraftig og miljøvennlig strøm?

Kjært barn har mange navn. Fornybar, grønn, bærekraftig og miljøvennlig strøm er ulike navn på det samme konseptet: Det er strøm fra energikilder som har kontinuerlig tilførsel av ny energi. Eksempler på dette er vannkraft, solkraft og vindkraft.

Disse energikildene slipper ut mindre karbondioksid i strømproduksjonen enn ikke-fornybare energikilder, og de sparer også på naturressursene.

Les mer: Energikilder i strømproduksjonen

Jeg har fått tilbud om en strømavtale med opprinnelsesgaranti. Hva vil det si?

Har du avtale med opprinnelsesgaranti innebærer det at strømselskapet plikter seg å kjøpe eller produsere like mye fornybar strøm som du forbruker.

Det betyr imidlertid ikke at du får kun fornybar strøm i stikkontakten din hjemme.

Les mer: Hvor kommer strømmen din fra – norske vassdrag eller EU?Strømleverandører og markedetHva er forskjellen mellom en strømleverandør og et nettselskap?

En strømleverandør kjøper og selger strøm. Det er strømleverandøren du har strømabonnement hos og det er dem du betaler dem for selve kraftforbruket ditt. Du kan fritt velge hvilken kraftleverandør du vil bruke.

Et nettselskap eier kraftnettet boligen din er koblet til. Vi betaler nettleie til nettselskapene for vedlikehold av kraftnettet. I motsetning til kraftleverandør kan du ikke velge hvilket nettselskap du vil ha.

Mange strømkonsern eier både et nettselskap og et kraftselskap, men du står alltid fritt til å velge det kraftselskapet du vil ha.

Jeg skal bytte strømleverandør og må oppgi målepunkt-ID. Hva er det, og hvor finner jeg det?

En målepunkt-ID identifiserer det elektriske anlegget ditt. ID-en består av 18 siffer, der de første 10 alltid er 7070575000, og de siste 8 er unike for anlegget.

Har du flere elektriske anlegg – for eksempel på hytta, i garasjen eller i naustet – har hvert anlegg en egen ID.

Selv om et elektrisk anlegg bytter eier, eller strømmåleren byttes, vil målepunkt-ID-en fortsatt være den samme for dette anlegget.

Du finner ID-en på strømregningen din, eller du kan få opplyst om det fra nettselskapet ditt.Strøm.noHva er Strøm.no?

Strøm.no er en gratis tjeneste som enkelt lar deg sammenligne tilbud på strømavtaler fra flere strømleverandører i Norge. Tjenesten er helt uforpliktende.

Hvordan fungerer Strøm.no?

Strøm.no består av to ulike tjenester, anbudstjenesten og strømkalkulatoren.

Anbudstjenesten fungerer ved at du fyller ut skjemaet på siden vår. Deretter finner vi flere relevante strømleverandører som ønsker å gi deg gode tilbud på strøm. Disse tar deretter kontakt med deg for å gi deg sine aller beste tilbud.

Ettersom leverandørene vet at de er i direkte konkurranse om deg som kunde vil de gi deg et best mulig tilbud. I noen tilfeller kan du få tilbud som ikke ligger åpent ute på hjemmesiden deres.

Når du har fått tilbudene fra selskapene, kan du selv velge tilbudet du liker best eller om du ikke er fornøyd kan du enkelt takke nei til alle. Tjenesten vår er både uforpliktende og gratis å bruke for deg som forbruker å bruke.

Strømkalkulatoren er alternativet for deg som vil gjøre letejobben selv.

Da er det bare å gå til strøm.no/strømpriser og filtrere etter den avtaleformen du ønsker deg. Da får du opp de billigste avtalene og kan enkelt gå videre til bestilling av avtale fra oversikten.

Hvordan kan det være helt gratis å bruke tjenesten?

Strømleverandørene betaler en fast pris for å være med på Strøm.no og få «tilsendt» potensielle kunder fra oss. Det bidrar til at vi kan gjøre det enkelt og kostnadsfritt for forbrukere å få billigere strømregning.

Hvorfor bør jeg sammenligne tilbud fra flere strømleverandører?

Du kan spare opptil flere tusen kroner i året ved å bytte til billigste strømavtale. Selv tilsynelatende små forskjeller kan utgjøre betydelige summer i løpet av et helt år.

Forbrukerrådet anbefaler deg derfor å sammenligne flere tilbud før du tegner et strømabonnement.

Ved å sammenligne flere tilbud ser du lett hvilket selskap som kan gi deg billigste og beste strømavtale.

Du kan enten fylle ut skjemaet vårt og motta spesielt gode tilbud fra flere strømleverandører, eller du kan enkelt sammenligne priser selv med strømkalkulatoren vår.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge